KANADA OJADILA 3 DUVANSKE FIRME: 15 milijardi dolara odštete da plate pušačima
Foto: Profimedia

Skup dim

KANADA OJADILA 3 DUVANSKE FIRME: 15 milijardi dolara odštete da plate pušačima

Planeta -
Imperial Tobako, koji se smatra najvećim krivcem, treba da plati 67 odsto kazne, Rotmans 20 odsto a JTI-Mekdonald 13 odsto. Naravno, žaliće se na ovu presudu

MONTREAL - Sud u Kvebeku presudio je da tri multinacionalne duvanske kompanije isplate 15,5 milijardi kanadskih dolara (11,3 milijarde evra) odštete i kamate za više desetina hiljada žrtava pušenja u toj kanadskoj frankofonoj pokrajini, što predstavlja jednu od najrigoroznijih sudskih presuda u Kanadi.

Tri multinacionalne kompanije - Imperial Tabako (Imerial Tobačo), Rotmans, Benson i Hedžiz (Rothman Benson & Hedges), kao i JTO-Mekdonald, osporile su presudu sudije Visokog suda Kvebeka, Brajana Riordana, i najavile da će se žaliti, prenosi kanadski list Pres.

U presudi na 276 strana navodi se da su te tri kompanije zaradile milijarde dolara na štetu pluća, grla i opšteg stanja svojih klijenata. Računa se da je preko 100.000 ljudi umrlo ili obolelo zbog pušenja. Odšteta će se isplatiti naslednicima umrlih žrtava.

Sudu su podnete dve kolektivne tužbe 1998. godine, a zastupale su gotovo 1,02 miliona stanovnika Kvebeka od kojih su neki pušili od 1960. godine. Kolektivno suđenje je počelo tek pre tri godine. Advokati građana optuživali su fabrike duvana da su plasirale "lažne informacije" na svojim proizvodima, kao i da su namerno odabrali da "ne koristei delove duvana" sa slabim udelom nikotina kako bi se održavala zavisnost pušača.

Sudija Riordan je prihvatio četiri glavne optužbe protiv tri multinacionalne kompanije, među kojima je i kršenje "opšte obaveze nenanošenja štete drugima", kao i obaveze "informisanja kupaca o rizicima i opasnostima od proizvoda". Sud je naložio kompanijama da počnu sa isplatom odštete i kamata najkasnije do kraja jula, bez obzira da li će uložiti žalba na presudu.

Najveći teret moraće da podnese Imperial Tobako, koji se smatra najvećim krivcem i koji treba da plati 67 odsto kazne, Rotmans 20 odsto a JTI-Mekdonald 13 odsto. Na izradi kolektivne tužbe radilo je 17 godina više desetina advokata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track