Mađarski premijer Orban: Masovne migracije pretnja za evropsku civilizaciju
Foto: Ap

Opasna izjava

Mađarski premijer Orban: Masovne migracije pretnja za evropsku civilizaciju

Planeta -
"Masovna migracija koja se danas dešava širom sveta može da izmeni lice evropske civilizacije. Ako se to dogodi, više nema pomoći. Nema povratka iz multikulturalne Evrope. Ni u hrišćansku Evropu, ni u svet nacionalnih kultura", rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Masovna migracija stanovništva širom sveta predstavlja pretnju za evropsku civilizaciju, ocenio je danas premijer Mađarske Viktor Orban

"Masovna migracija koja se danas dešava širom sveta može da izmeni lice evropske civilizacije. Ako se to dogodi, više nema pomoći", rekao je Orban na konferenciji održanoj u čast bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, koji je nedavno napunio 85 godina.

"Nema povratka iz multikulturalne Evrope. Ni u hrišćansku Evropu, ni u svet nacionalnih kultura", dodao je Orban.

Mađarski premijer naglasio je i da bi pitanju migracija stanovništva trebalo veoma ozbiljno pristupiti, preneo je AFP.

"Ako sad napravimo grešku, to će biti zauvek", smatra Orban.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava nedavno je saopštio da je "zapanjen" upitnikom mađarske vlade u kome se migracija povezuje sa terorizmom i izrazio bojazni da bi takav upitnik mogao da ojača antiimigraciono raspoloženje u toj zemlji.

Neka pitanja u "državnom upitniku" poslata mađarskim biračima, "aktivno promovišu netrpeljivost prema migrantima i podstiču rizik od širenja ksenofobije unutar zemlje", saopštila je kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.Orban želi da Evropska unija da pojedinačnim državama više ovlašćenja da urede svoju imigracionu politiku i poručuje da Mađarska ne želi ekonomske migrante.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track