Premijer Grčke Aleksis Cipras: Pristali smo na teške ustupke kreditorima
Foto: Reuters

Čelični stisak MMF-a

Premijer Grčke Aleksis Cipras: Pristali smo na teške ustupke kreditorima

Planeta -
Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da je njegova vlada poslala međunarodnim kreditorima sveobuhvatan i realističan plan reformi u kom je pristala na "teške ustupke"

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova vlada kasno sinoć poslala svojim međunarodnim kreditorima sveobuhvatan i realističan plan reformi u kom je pristala na "teške ustupke" kako bi dugo očekivani sporazum konačno mogao da bude potpisan.

"Predstavili smo realističan plan za izlazak iz krize. Ukoliko institucije i naši partneri iz evrozone taj plan prihvate, to bi označilo kraj podela u Evropi. Pristali smo na ustupke, jer pregovori zahtevaju ustupke", rekao je Cipras novinarima u Atini, a preneo Rojters.

"Mi ne čekamo da kreditori iznesu predlog nama, mi smo sami predložili plan, a odluka da li žele da budu realni sada je na političkim liderima Evrope", poručio je premijer, dodajući da veruje da će evropski lideri doneti ispravnu odluku.

Izvor iz vlade u Atini rekao je za Frans pres da je Grčka kreditorima dostavila nacrt reformi na 46 strana, ne iznoseći druge detalje. Portparol Komisije Anika Brajdhart pohvalila je danas razmenu dokumenata između Grčke i kreditora kao dobar znak, ali i upozorila da je suviše rano da se govori o konačnom sporazumu. Ona nije želela da komentariše plan reformi koji je Grčka dostavila Komisiji.

Komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi izjavio je ranije danas da je ostvaren ozbiljan napredak u pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, ali da još uvek ima dosta posla na tom polju.

"Pregovori su počeli da donose rezultate, ali obe strane treba još dosta da se potrude za konačni rezultat", naveo je Moskovisi.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi sinoć su se neočekivano priključili sastanku lidera Francuske i Nemačke, Angele Merkel i Fransoe Olanda, kao i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u Berlinu na temu grčke krize.

Pritisak na Grčku da postigne dogovor s kreditorima je intenziviran budući da ovog meseca treba da vrati četiri rate duga MMF-u vredne 1,6 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track