Jevanđelje iz kovčega sveca prodato za 14 miliona dolara

Relikvija

Jevanđelje iz kovčega sveca prodato za 14 miliona dolara

Planeta -
Najstariju potpuno očuvanu knjigu u Evropi kupila Britanska biblioteka

LONDON - Jevanđelje iz sedmog veka koje je pre više od 900 godina otkriveno u kovčegu jednog sveca i koje se smatra najstarijom potpuno očuvanom knjigom u Evropi, Britanska biblioteka kupila je za devet miliona funti (14 miliona dolara), prenose agencije.

To je primerak Jevanđelja po Jovanu, napisanog na severoistoku Engleske u poznom 7. veku i smešteno u kovčeg svetog Katberta na ostrvu Lindisfarn, najverovatnije 698. godine.

Njegovi ostaci preneti su na kopno kada su sveštenici i stanovništvo ostrva pobegli pred Vikinzima i zaustavili se u Daramu gde je kovčeg otvoren 1104. godine i jevanđelje otkriveno.

Katbertovo telo ponovo je sahranjeno u novoj normanskoj katedrali u tom mestu i postalo je mesto hodočašća."Bez sumnje je reč o jednoj od najvažnijih knjiga na svetu", rekao je šef odeljenja za istoriju i klasične nauke u Britanskoj biblioteci Skot Mekendrik.

"Većina ljudi koje interesuju knjige zna za jevanđelje svetog Katberta".

Kako se navodi u saopštenju Britanske biblioteke, jevanđelje se na pozajmici kod njih nalazi od 1979. godine i redovno se izlaže. Posle konzervatorskih radova, knjiga će se samo povremeno izlagati javnosti.

Rukopis se i dalje čuva u originalnom povezu od crvene kože i u odličnom je stanju i jedini je preživeli primerak jevanđelja "visokog statusa" iz ovog perioda britanske istorije koji je sačuvao originalni izgled, kako stranica tako i korica.

Biblioteku je aukcijska kuća "Kristi" kontaktirala 2010. godine u ime vlasnika jevanđelja - jezuita iz Britanije koji su im prvi ponudili rukopis na prodaju.

Jezuiti su vlasnici jevanđelja od sredine 18. veka kada je knjigu erl od Lihfilda dao jednom jezuiti.

Malo toga se zna o tome gde se knjiga nalazila između 1104. i 18. veka iako mnogi veruju da je sve vreme bila u Daramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track