Papu u BiH čuva 10.000 specijalaca
Foto: Reuters

Rimski pontif sutra u Sarajevu

Papu u BiH čuva 10.000 specijalaca

Planeta -
Ogroman broj policajaca, vojnika i obaveštajaca brinuće o bezbednosti poglavara Rimokatoličke crkve jer je ranije primao pretnje džihadista Islamske države (IS)

SARAJEVO - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sutra dolazi u Sarajevo, a da njegova poseta prođe bez incidenata pobrinuće se čak 10.000 policajaca, bezbednjaka i vatikanskih žandarma.Pre pape na Balkan je stigao njegov „papamobil“, i to brodom „Marko Polo“ na redovnoj liniji Ankona-Split.Strah od atentataPapin portparol Federiko Lombardi rekao je da u Vatikanu nisu zabrinuti za papinu bezbednost. Međutim, da opasnost postoji pokazuje i to što na obezbeđivanju posete radi Operativna grupa za borbu protiv terorizma BiH, a više puta su organizovani sastanci šefova bosanskih bezbednosnih službi i žandarmerije Vatikana. Situacija je posebno zabrinjavajuća posle napada džihadiste Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku krajem aprila.

U pripravnosti... Bezbednjaci BiH
U pripravnosti... Bezbednjaci BiH

Pre tri meseca direktor bezbednosnih službi Vatikana Domeniko Ðani rekao je da teroristi Islamske države prete papi, a da su još „opasniji takozvani usamljeni vukovi“. Ni papa nije ostao nem na brojne pretnje.- Ne bojim se atentata, samo sam rekao Bogu: Ako nešto mora da se dogodi, molim te za ovu milost - da me ne boli, jer sam kukavica kad je reč o fizičkom bolu - rekao je papa nedavno.Inače, papa Franja sutra stiže u Sarajevo kako bi „iskazao podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu“.Pozvao na suživot- Dolazim pre svega da pružim podršku mirnom suživotu u vašoj zemlji - poručio je rimski pontif u video-poruci stanovnicima BiH.Generalni sekretar Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević rekao je da papa Franja nije slučajno izabrao BiH.- On sledi Božju logiku, a Bog je uvek na strani malenih, poniznih, bolesnih... Papina poseta je poziv da nadvladamo logiku vladavine jakih i logiku brojki, kao i logiku po kojoj ima smisla živeti samo tamo gde je neko većina - rekao je on za Dnevni avaz.Inače, ovo nije prva poseta jednog pape ni Sarajevu ni Bosni. Papa Jovan Pavle II posetio je prestonicu BiH 1997, a Banjaluku 2003.

Novi sastanakS PUTINOM 10. JUNAPapa Franja sastaće se 10. juna, usred krize u Ukrajini i napada na Moskvu, s liderom Rusije Vladimirom Putinom. Susret će se dogoditi u Vatikanu. Ranije je saopšteno da Putin namerava da poseti Italiju.

SvečanoNA KOŠEVU KRST OD 250 KGNa stadionu Koševo, gde se očekuje više od 65.000 ljudi tokom posete pape Franje, na postolju visokom 25 metara postavljen je oltar. Tu će biti postavljena stolica od hrastovine za poglavara Rimokatoličke crkve koju su izradili dvojica Bošnjaka - muslimana. Na bini će biti i veliki krst težak 250 kilograma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track