TURSKI FAŠISTI PRETE USRED NEMAČKE: Decu uče borilačkim veštinama, prete i Balkanu!
Foto: AP

Opasniji od vehabija

TURSKI FAŠISTI PRETE USRED NEMAČKE: Decu uče borilačkim veštinama, prete i Balkanu!

Planeta -
Esktremistička organizacija "Sivi vukovi" koja želi stvaranje "panturske nacije" ima oko 20.000 ektremista u Nemačkoj. Napadaju Kurde i političke neistomišljenike, a omladina ima obuku iz borilačkih veština, objavila je nemačka televizija ZDF

BERLIN - Skoro 20.000 turskih imigranata u Nemačkoj pripada ekstremističkoj organizaciji "Sivi vukovi", koja za cilj ima stvaranje "Velike Turske" od Balkana do Kine.

Ova desničarska organizacija već godinama svoje članove infiltrira u njemačke političke partije, objavila je nemačka televizija ZDF.

U prilogu političkog magazina "Frontal 21", pod naslovom "Turski fašisti u Nemačkoj", ova televizija navodi da "Sivi vukovi“, pod plaštom kulturnih udruženja, vrše indoktrinaciju i radikalizaciju omladine.

Nemački eksperti označavaju ih kao "vukove u jagnjećoj koži" i smatraju opasnijim od salafista, jer deluju skoro neprimećeni od javnosti.

Ideolog pokreta je Alparslan Turkes /1917-1997/, osnivač desničarske stranke u Turskoj "Partije nacionalističkog pokreta", skraćeno MHP, a deklarisani cilj pokreta jeste uspostavljanje "panturske nacije".

Ta nacija, prema njihovoj predstavi, treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve "turske narode" u "velikoturskom carstvu", u kome nema mjesta za manjine i neistomišljenike.

ZDF navodi da "Sivi vukovi" brutalno postupaju sa protivnicima i da su članovi te organizacije u Berlinu 2007. godine fizički napali demonstrante - Kurde. Pripadnik "Sivih vukova" iz Nemačke u januaru 2013. godine u Parizu je ubio tri kurdske političarke.

Predsjdavajući organizacije "Turska federacija", odjeljenja MHP-a za inostranstvo, Musa Serdar Čelebi, uhapšen je 1982. godine pod sumnjom da je u centrali te organizacije u Frankfurtu dao novac atentatoru na papu Aliju Agdži.

"Sivi vukovi", ipak, nisu zabranjeni u Nemačkoj, a krajem aprila ove godine legalno su održali skup u zakupljenoj dvorani u Oberhauzenu, na kojem je, kako prenosi ZDF, 10.000 pripadnika i simpatizera, uz isticanje nekadašnjih ratnih zastava Osmanskog carstva, pozdravilo predsednika MHP-a u Turskoj Devleta Bahčelija.

FOTO: AP
FOTO: AP

Ratna zastava nekadašnjeg Osmanskog carstva i "vučji pozdrav" - uzdignuta desna šaka sa spojenim palcem, srednjim i domalim prstom, a istureni kažiprst i mali prst, uobičajeni su simboli na skupovima "Sivih vukova", čije je snmike moguće pronaći i na internetu.

ZDF je u emisiji preneo i svedočenje bivšeg pripadnika "Sivih vukova", čiji je identitet prikriven, a koji je ispričao da podmladak te organizacije dobija obuku u borilačkim veštinama i boksu i da su, prema nalogu starijih članova, učestvovali u raznim provokacijama i fizičkim napadima na Kurde i političke neistomišljenike.

Ekspert za islam u Pokrajinskoj kriminalističkoj službi nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc - Marvan Abu-Tam kaže da su "Sivi vukovi" desničarska i fašistički orijentisana organizacija.

On upozorava da, uprkos teroru koji provode, javnost u Nemačkoj jedva da "Sive vukove" identifikuje kao opasnost, jer oni od 1996. godine nastoje da "demokratski deluju" i zauzimanjem pozicija u institucijama "guraju" svoje ideje.

Abu-Tam upozorava da je primetno sve veće povezivanje salafista spremnih na nasilje i "Sivih vukova" i ističe da su pripadnici islamističke ćelije iz njemačkog grada Dinslakena, od kojih su mnogi poginuli u borbama u Siriji, bili radikalizovani upravo u omladinskim udruženjima "Sivih vukova".

Služba za zaštitu ustavnosti sa sedištem u Hesenu procjenjuje da salafističkoj sceni u Nemačkoj pripada oko 8.000 pristalica, dok "Sivi vukovi" imaju najmanje 20.000.

ZDF navodi da je krovno udruženje "Sivih vukova“ u Nemačkoj organizacija "Turska federacija" osnovana 1978. godine u Frankfurtu na Majni, kao inostrano odeljenje turske stranke MHP.

U njenom članstvu je oko 160 udruženja, a tu su i Unija tursko-islamskih kulturnih udruženja /ATIB/, sa oko 123 i Savez turskih kulturnih društava /ATB/ sa oko 20 udruženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track