ZAEV NAJAVLJUJE: Nema pregovora sa Albancima, putujem u Brisel
Foto: Reuters, Beta Ap

Predomislio se

ZAEV NAJAVLJUJE: Nema pregovora sa Albancima, putujem u Brisel

Planeta -
Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je najpre otkazao učešće na sastanku u Briselu u sredu, a potom se predomislio, nastaviće sa objavljivanjem "medijskih bombi" za koje tvrdi da neće uticati na nastavak dijaloga

SKOPLJE - Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je najpre otkazao učešće na sastanku u Briselu u sredu, a potom se predomislio, nastaviće sa objavljivanjem "medijskih bombi" za koje tvrdi da neće uticati na nastavak dijaloga.

Makedonski lideri bi u sredu, 10. juna trebalo da nastave dijalog o načinu prevazilaženje političke krize u Makedoniji. Sastanku bi trebalo da prisustvuje evropski komesar Johanes Han.

"Vodićemo računa o osetljivosti objavljenog materijala. Niko neće moći da nas optuži da ugrožavamo pregovarački proces, a mi to i ne želimo. Moramo da nastavimo sa obelodanjivanjem istine o zloupotrebama vlasti", rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

On je u intervjuu portalu Ćirilica rekao da će u okviru afere "prisluškivanja" tek obelodaniti razgovore koji ukazuju na manipulacije i nameštaljke od nevladiih organizacija, pa do Fudbalske federacije.

Zaev je u petak objavio da odustaje od učešća u pregovaračkom procesu zato što je Han u svojim izjavama ignorisao ozbiljne nedostatke u izbornom procesu koje su prijavili OEBS/ODIHR rekavši kako su izbori dobili "generalno pozitivne izveštaje".

Lopta je spuštena nakon telefonskog razgovora koji je usledio izmedu njih, ali i saopštenja Evropske komisije, koja je podsetila na zabrinutost u vezi tačnosti biračkih spiskova i na pitanja koja je potrebno hitno rešavati u skladu sa preporukama OEBS-ODIHR i Venecijanske komisije.

Nakon što se predomislio i saopštio da će ipak ići u Brisel, Zaev je ponovio stav stranke o sastavu vlade koja treba da "stabilizuje evropsku budućnost Makedonije u prelaznom periodu do prevremenih izbora u aprilu 2016. godine".

"Insistiraćemo da ta prelazna vlada bude bez (aktuelni premijer Nikola) Gruevskog. Može biti potpuno ekspertska, može da bude i politička vlada svih parlamentarnih stranaka, može da je predvodi čak i neki član VMRO-DPMNE, ali ne iz garniture koja je potpuno kriminalizovana", rekao je Zaev insistirajući da to nikako ne može biti Gruevski koji je, kako je rekao, prvi i najodgovorniji za tu inkriminaciju".

Makedonska redakcija Dojče velea prenosi da s obzirom na atmosferu koja prethodi sastanku u Briselu i krutih stavova sa obe strane, domaći analitičari nemaju velika ocekivanja od novog kruga razgovora. Smatraju, kako se navodi, da razgovori u sredu neće odmah doneti rešenje i da će duže trajati.

Inače, razgovori u Briselu imaju snažnu podršku Vašingtona. Portparolka Stejt departmenta Mari Harf na brifingu u petak je saopštila da je zamenik državnog sekretara Antoni Blinken pozdravio uspešne pregovaračke napore evropskog komesara Hana, makedonske vlade i opozicionih čelnika za reafirmisanje evropskih principa, međuetničkih i susedskih odnosa u pripremi za prevremene izbore krajem aprila iduće godine.

Blinken je rekao da put koji je pred Makedonijom neće biti lak ali da će SAD zajedno sa evropskim partnerima biti aktivno uključene u podršci Makedoniji u ispunjavanju izazova i postizanju krajnjeg cilja - evroatlantskih integracija.

Zaev: Nema pregovora ako se ne dogovori prelazna vladaLider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev negirao je danas da ima bilo kakav "dil" sa Ali Ahmetijem, liderom manje članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integracije (DUI) o rušenju vlasti.

Foto: AP
Foto: AP

Nema pregovora ako se ne dogovori prelazna vlada

SKOPLJE- Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev negirao je danas da ima bilo kakav "dil" sa Ali Ahmetijem, liderom manje članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integracije (DUI) o rušenju vlasti.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da se "medijske bombe", koje njegova stranka objavljuje u okviru projekta "Istina o Makedoniji", odnose na kriminal vlasti u kojoj je DUI praktično saučesnik.Ipak, on je rekao da DUI ne mora da čeka da Gruevski povuče potez.

"Neka dokaže da nisu saučesnici neka izađu iz vlasti i Gruevski će odmah pasti", poručio je Zaev.

On je pozvao na strpljenje kada je reč o objavljivanju "medijske bombe" u vezi sa slučajem Monstrum, odnosno ubistvu petorice Makedonaca kod jezera Smiljkovac, kraj Skoplja.

Zaev je ponovo optužio Gruevskog da je do temelja potkopao temeljna načela na kojima je postavljen ustavni poredak u Makedoniji, a da je prisluškivanjem civilnog društva, premijer ugrozio osnovna ljudska prava. Tokom današnjeg objavljivanja 37. bombe, Zaev je rekao da su do sada objavljeni audio snimci pokazali da su prisluškivani i predstavnici pozicije i opozicije, ali da je glavna meta, kako je rekao, bila kritička javnost.

"Naši stavovi su jasni i glasni. Ostaje najvažnije pitanje koja vlada će organizovati sledeće izbore. Ako se to ne dogovori ništa što se nalazi u okvirnom dogovoru ne važi", poručio je lider SDSM-a, preneli su makedonski mediji.Ponovio je da režim Gruevskog mora da ode i da građani nisu zaslužili ovakav način života.

"Neka se to zlo više nikada ne ponovi", rekao je Zaev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track