NACI-MILIJARDERKE: Kraljevski život Gebelsovih unuka
Foto: Imported

Tajna istorija

NACI-MILIJARDERKE: Kraljevski život Gebelsovih unuka

Planeta -
Potomci jednog od najpouzdanijih saradnika Adolfa Hitlera, Jozefa Gebelsa, tajno žive kraljevskim životom. Većina bogatstva u kome uživaju je stvorena tokom Drugog svetskog rata, kada je poroodica bila u službi Trećeg rajha

Sa jakim zaleđem u medijima i umetnosti, Jozef Gebels se približio Adolfu Hitleru u godinama koje su dovele do njegovog uspona na vlast. Gebels je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju velikog dela nacističke propagande još pre osnivanja Rajha. Kada je Hitler na kraju postao takozvani “Firer” nemačke nacije, imenovao je Jozefa za glavnog ministra nacističke propagande. Njegov opis posla je bio širok i složen kao što su bile i ambicije Adolfa Hitlera. U poslednjim danima rata, kada se Hitler ubio u bunkeru, Gebels je ubrzo postao kancelar Nemačke, ali je njegovo imenovanje bilo vrlo kratkog veka, jer se ubio, zajedno sa svojom suprugom Magdom i šestoro dece. Magda je sa svojim prvim mužem imala sina, Haralda Kvanta, koga su zarobili Britanaci i držali u logoru za ratne zarobljenike u libijskom gradu Bengaziju. On je tamo primio pismo od svoje majke, nekoliko nedelja posle njenog samoubistva u kome je Magda potvrdila svoju veru u Nemačku i pozvala Haralda da održi svoj nacionalni ponos i integritet po svaku cenu. Nakon puštanja iz zatvora, Harald se udružio sa svojim polubratom Herbertom, čiji je otac takođe bio Ginther Kvant (Magdin prvi muž), sa ciljem da zajedno održe industrijsko carstvo svoga oca.

I Herbert i Harald su preminuli pre nekoliko godina, ali je Harald imao četiri ćerke, koje žive daleko van javnosti, ali joje su, prema Blumbergovoj listi bogataša, jedne od najbogatijih milijardera na svetu. Svaka od četiri sestre, Kolin-Betina Rosenblat-Mo, Aneta-Anđelika Maj-Tis Gabrijela Kvant, i Katrina Geler-Her, poseduju bogatstvo od 1,2 milijarde dolara.

Većina milijardi u kojima koje četiri Gebelsove unuke uživaju potiče od bogatstva industrijskog carstva Gintera Kvanta koji je krajem 30-ih i tokom Drugog svetskog rata uspeo da postane jedna od najvažnijih osoba u Trećem rajhu . Kvant se pridružio nacističkoj partiji 1933. i ubrzo postao član kruga Hitlerovih najbližih saradnika. Njegov industrijski kompleks snabdevao je naciste ratnim materijalom, uključujući lako i teško naoružanje, municiju, kao i razne vrste protivavionskih raketa. Fabrike porodice Kvant su nacisti čak koristili kao logore za ratne zarobljenike, a prema izveštaju Blumberg biznisa, neke su čak bile i među najvećim koncentracionim logorima. Jedan od razloga što se sestre Gebels kriju od javnosti i posluju u tajnosti je činjenica da je poreklo njihovog bogatstva lako pratiti unazad do služenja nacistima, proizvodnje oružja i koncentracionih logorima. To je deo Gebelsovog nasleđa koga četiri sestre ne mogu da se reše već pokušavaju da žive sa njim na svoj način.

(War history online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja