Egiptu preti haos, turisti nova meta
Foto: Reuters

Panika nakon terorističkog napada u Luksoru

Egiptu preti haos, turisti nova meta

Planeta -
Analitičari tvrde da ekstremisti menjaju strategiju rušenja vlasti u Kairu i da će im cilj sada biti lokaliteti koje posećuju stranci, a sve bi moglo da pogorša mešanje IS

KAIRO - Pokušaj terorističkog napada u sredu ispred hrama Karnak u drevnom egipatskom gradu Luksoru, gotovo u srcu tog turističkog lokaliteta, izazvao je paniku iako nije bilo stradalih civila.Agencija Frans pres navodi da su islamisti promenili strategiju rušenja vlasti u Kairu i da su se okrenuli protiv turista.Biraju lakše ciljeveRazlozi za to su da Egipat dobrim delom živi od poseta stranaca, a i turistički centri uvek su lakša meta, koja izaziva dramatičnije posledice.Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, ističe da je Egipat nestabilna država još od arapskog proleća 2010, a da se sada sve pogoršalo zbog suđenja nekadašnjem lideru te zemlje Mohamedu Mursiju i dejstva džihadista IS.- Bojim se da bi Egipat mogao da postane novo žarište jer on je veoma velika zemlja sa više od 100 miliona stanovnika, a pored toga, u njemu je već godinama duboko i čvrsto ukorenjen islamistički pokret Muslimanska braća. Njega podržavaju milioni. Ako bi se tamo pojavila organizacija koja bi okupila sve te ekstremističke ideje, nastala bi sila koju bi bilo teško kontrolisati - navodi Dragišić i dodaje da se u Egiptu može očekivati još sporadičnih napada.Masovno krvoproliće- Možda se dogodi i neki masovniji - zaključuje on.Frans pres ističe da su ekstremisti u Egiptu odlučili da se usmere na turiste jer su uvideli da napadi na policiju i vojsku ne mogu da oslabe vlast lidera Abdela Fataha el Sisija.- Terorizam lupa na vrata turističkih lokacija - rekao je egipatski ministar za starine Mahmud el Damati.Podsetimo, napad na Luksor dogodio se u sredu, kada su trojica bombaša-samoubica pokušali da uđu u hram, u kom se nalazilo više od 600 turista. Srećom, njih je policija savladala, a iako je jedan uspeo da aktivira eksploziv, povređeno je samo četvoro ljudi. Za napad niko nije preuzeo odgovornost, ali spekuliše se da iza njega stoji grupa Ansar Bait el Makdis, koja je nedavno iskazala vernost IS.

Još se oporavljaju od nasilja... Posledica arapskog proleća
Još se oporavljaju od nasilja... Posledica arapskog proleća

Kairo radnik obezbeđenja spremao masakreČUVARA AMBASADE SAD UHAPSILI JER JE TERORISTAEgipatska policija uhapsila je državljanina Egipta Ahmeda Alija (42), koji je radio kao čuvar američke ambasade u Kairu, a za kog se ispostavilo da je terorista. Prema navodima neimenovanih egipatskih zvaničnika, Ali je jedan od zapovednika ekstremističke Helvan brigade. Tereti se da je planirao desetine napada na policijske i vojne punktove u Kairu i okolini.

UpozorenjeIS ĆE IMATIRADIOAKTIVNI EKSPLOZIVPripadnici ekstremističke grupe Islamska država (IS) osvojili su dovoljne količine radioaktivnog materijala da bi mogli da naprave veliku „prljavu“ bombu, upozorila je australijska obaveštajna služba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track