RUSKI GENERAL PRETI ISKANDEROM: Odgovorićemo ako se u Evropi pojave američki tenkovi i avioni F-22
Foto: BETA

Jačanje zapadne granice

RUSKI GENERAL PRETI ISKANDEROM: Odgovorićemo ako se u Evropi pojave američki tenkovi i avioni F-22

Planeta -
Raketna brigada u Kalinjingradskoj obalsti će se ubrzanim tempom naoružavati novim raketnim sistemima "Iskander" a značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, rekao je Jakubov

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se nada da se planovi SAD o razmeštanju tenkova i teške vojne tehnike u zemljama NATO, na granici sa Rusijom, neće obistiniti i da će "razum preovladati".

"Nadamo se da će razum preovladati i da će se sprečiti situacija u Evropi koja bi dovela do nove vojne konfrontacije sa mogućim opasnim posledicama", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se ističe da SAD koriste mit o "ruskoj pretnji" da bi opravdale svoje planove o razmeštanju teške vojne tehnike u nekim zemljama Evrope i da bi izbegle odgovornost za dešavanja u Ukrajini.

"SAD raspaljuju emocije i namerno podstiče antirusku fobiju kod svojih evropskih saveznika da bi iskoristile trenutnu tešku situaciju i proširili svoje vojno prisustvo i uticaj u Evropi", navelo je rusko ministarstvo, prenela je agencija Tass.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije obećalo "adekvatan odgovor" ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi.

Pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je ranije juče da komentariše medijske izveštaje po kojima bi SAD mogle da instaliraju tešku vojnu tehniku u bazama u baltičkim zemljama Litvaniji, Letoniji i Estoniji, kao i u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, i možda Mađarskoj.

Agencija Interfaks prenela je izjavu koordinatora uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane Jurija Jakubova da će Rusija moći adekvatno da odgovori na raspoređivanje tenkova, artiljerijskih sistema i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Evrope i Baltika. Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo "najagresivniji potez Pentagona i NATO od vremena Hladnog rata iz prošlog veka", a "Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"U prvom redu, biće ojačana grupa vojske duž cele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj obalsti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sistemima "Iskander", značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, i tako dalje", rekao je Jakubov.

Ruski general je podvukao da je Rusija istupila iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE) i da prilikom sprovođenja uzvratnih mera ne bi bila ograničena, kao što je to ranije bilo, brojnim stanjem tenkova, aviona i artiljerijskih sistema u pograničnim rejonima.

Tass je preneo izjavu predstavnika sekretarijata za odbranu SAD Stiva Vorena da Pentagon još nije doneo nikakvu konačnu odluku o razmeštanju teške vojne tehnike u Evropi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rusija će adekvatno odgovoriti na razmeštanje F-22 u EU

Zemlje NATO provociraju Rusiju na trku u naoružanju, rekao je u tokom međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija-2015“ zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov.

Na takav način, on je prokomentarisao izjavu ministra Ratnog vazduhoplovstva SAD da Vašington planira da poveća svoje vojno prisustvo u zemljama Istočne Evrope na račun razmeštanja lovaca F-22.

„Smatram da treba gledati na tu izjavu u kontekstu drugih izjava tog tipa koje se u poslednje vreme često čuju. Tako su pre nekoliko dana počela da dolaze saopštenja o nekim nepoznatim raketama (američkim), za koja nije jasno kakve su, gde se razmeštaju, kao i o nekim skladištima naoružanja u zemljama Istočne Evrope i Pribaltika. Utisak je takav da nas naše kolege iz zemalja NATO vode u trku u naoružanju“, rekao je Antonov.

Antonov je dodao da će Rusija adekvatno reagovati u slučaju razmeštanja američkih aviona F-22 u Evropu.

http://www.youtube.com/watch?v=KtWfTUzPZeE

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track