Albanska armija preti Makedoniji

Oružani sukob na pomolu

Albanska armija preti Makedoniji

Planeta -
Armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja vlastima u Skoplju dala rok od dve nedelje da Makedonce povuče iz zapadnog dela, u suprotnom će započeti rat

SKOPLJE - Na ivici građanskog sukoba.Makedoniji je, u vreme pojačanih međuetničkih tenzija zbog ubistva pet Makedonaca, ratom zapretila potpuno nova, misteriozna formacija - Armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja. Oni traže od Makedonaca da se u roku od dve nedelje povuku iz zapadnog dela države ili se suoče s njihovim gnevom.

U saopštenju objavljenom na albanskom jeziku na internet portalu Potalb, koje su preneli svi makedonski mediji, tvrdi se da je ta samozvana armija u Mitrovici održala sastanak svog generalštaba, sa kojeg je makedonskoj vladi uputila ultimatum da se u roku od dve nedelje povuče iz „okupiranih i kolonizovanih albanskih zemalja, inače će napasti slavomakedonske policijske i vojne strukture“. U istom saopštenju tvrdi se da se u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji „svakodnevno krše prava Albanaca“.

„Prosrpska vlada Nikole Gruevskog širi antialbansku ideologiju i inscenira napade na nevine Albance“, piše u tekstu.

Ta organizacija još preti da neće sedeti skrštenih ruku, već da će „osvetiti braću - na vatru uzvratiti vatrom, oko za oko“.

Inače, međuetničke napetosti u nekadašnjoj pokrajini SFRJ pojačale su se nakon što su ubijeni mladići stari između 18 i 20 godina - Filip Slavkovski, Aleksandar Nekevski, Kiro Tripkovski i Cvetančo Ackovski iz Radišana, kao i ribar Borče Stevkovski (45) iz sela Creševo. Makedonci veruju da su Albanci izveli taj nezapamćeni pokolj.

Srbi imaju razloga za strah

Srbi imaju razloga da strahuju zbog razvoja situacije u vezi s monstruoznim ubistvom petorice Makedonaca, ocenjuje Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji.

- Od rata je Makedonija prilično daleko, ali politička zategnutost je velika. Srbi u takvoj situaciji uvek imaju razloga da strahuju jer žive na rubnim područjima, a deo u enklavama. Neki misle da je taj moj stav preoštar, a ja smatram da se niko u Srbiji ne bavi ozbiljno Makedonijom i položajem Srba u Makedoniji - rekao je Stoilković.

Pokolj organizovan, žrtve slučajne

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska izjavila je juče da je pokolj bio organizovan, a da su žrtve slučajno izabrane. Ona je dodala da istraga napreduje u dobrom smeru, ali detalji se drže u strogoj tajnosti.

Prema dosadašnjim saznanjima istrage, izvršioci petostrukog ubistva bili su profesionalci, što se zaključuje na osnovu toga što je većina njihovih metaka pogodila tela ubijenih i prema tome što su koristili vozilo s lažnim registarskim oznakama. Policija veruje da će upravo automobil „opel omega“ tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći u pronalaženju ubica. Spekuliše se da su ubice možda i pobegle iz Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track