Putin: 40 najsavremenijih projektila ulazi u sastav oružja! Oni probijaju najbolje sisteme odbrane!
Foto: Rojters

Armija 2015

Putin: 40 najsavremenijih projektila ulazi u sastav oružja! Oni probijaju najbolje sisteme odbrane!

Planeta -
Predsednim Rusije je najvio da će u narednih nekoliko meseci biti obavljeno testiranje radara dugog dometa koje treba da sertifikuje vlada

RUSIJA - Ruska vlada će nastaviti dosledno da posvećuje pažnju razvoju oružanih snaga, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin najavivši da će ove godine u sastav oružja ući nova generacija interkontinentalnih raketa i početi testiranje novog radara.

"Ove godine 40 interkontinentalnih projektila nove generacije će ući u sastav oružja. Oni su u stanju da probiju najsavršenije sisteme protivraketne odbrane," rekao je Putin na otvaranju međunarodnog sajma naoružanja "Armija-2015".

Putin je najvio da će u narednih nekoliko meseci biti obavljeno testiranje radara dugog dometa koje treba da sertifikuje vlada.

"Kada postanu operativni oni će moći da kontrolišu zapadnu stratešku zonu," rekao je Putin, a prenosi Tass.

Počevši od 2015. identičan radar će biti napravljen za istočnu zonu, dodao je on. Putin je rekao i da će budući izgled ruskih oružanih snaga umnogome odrediti uzorci borbenih robota i sistema kontrole.

"Opremanje vojske najsavremenijom opremom je ključni zadatak u izgradnji našeg odbrambenog kapaciteta. Mi smo uvek posvećivali posebnu pažnju sprovodenju velikih državnih programa naroužanja i modernizacije našeg odbrambeno-industrijskog kompleksa, što ćemo činiti i u budućnosti", dodao je on.

Jens Stoltenberg: Rusija zvecka nuklearnim oružjem

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je danas Rusiju za "nuklearno zveckanje oružjem" koje je "opasno i destabilizujuće".

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio planove za razvoj nuklearnih snaga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu, rekao da takva retorika Moskve objašnjava pojačanu spremnost snaga Alijanse da brani svoje članice.

"Ovo nuklearno zveckanje oružjem Rusije je neopravdano. Destabilizujuće je i opasno. To je, takođe, jedan od razloga što povećavamo gotovost naših snaga", kazao je Stoltenberg.

On je istakao da se tako postupa da bi se obezbedilo da NATO i u budućnosti bude alijansa "koja se brine za zaštitu svih saveznika protiv neprijatelja", preneo je Roters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track