BIZARNI SLUČAJ U HRVATSKOJ: Komšije znale da Milovan ima roba i o tome ćutali 10 godina
Foto: Profimedia

Neverovatno!

BIZARNI SLUČAJ U HRVATSKOJ: Komšije znale da Milovan ima roba i o tome ćutali 10 godina

Planeta -
Hrvat Milovan Gvozdenović (63) iz Rijeke više godina je držao u zatočeništvu muškarca D. D., kojem je oduzeo dokumente i radno ga iskorišćavao

RIJEKA - U jednoj od garaža stambenog bloka u Crnčićevoj ulici na riječkom Krnjevu, godinama je skrivana mračna tajna koja je nedavno rezultirala prvom optužnicom zbog krivičnog dela trgovine ljudima, ili u prevodu držanja osobe u ropstvu.Gvozdenovića, građevinca iz Rijeke, optužnica tereti da je “radno iskorišćavao muškarca, na neki način učinio ga svojim robom, i držao ga dugi niz godina u zabludi”, a iza te pravne formulacije krije se tragična sudbina riječkog roba D. D.On je bio Gvozdenovićev fiktivni radnik, bez plate i osnovnih uslova za human život. “Poslodavac iz pakla” držao ga je u garaži od dvadesetak kvadrata, bez priključka za vodu i prozora, samo s ventilacijom. Tokom dana mu je davao hranu za samo jedan obrok.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kako je pokazala istraga, kao i ispitivanje svedoka i oštećenog, drama je trajala gotovo 10 godina, od 11. aprila 2005. do 19. novembra 2014.Prema optužnici, Gvozdenović je iskoristio činjenicu da je D. D. bez prihoda i imovine. Lažno mu je obećao da će ga zaposliti u svojoj firmi. D. D. mu je godinama pomagao u teškim poslovima na građevini, radeći na crno, bez ikakve naknade.Kako bi povećao njegovu zavisnost, Gvozdenović mu je uzeo radnu knjižicu, krštenicu, uverenje o završenoj školi kao i dokumentaciju o zemljištu u Bjelovaru koju je rob nasledio od svog oca. Povremeno mu je, kako je pokazala istraga, oduzimao i ličnu kartu.Najveća bizarnost u celoj priči je što se sve to događalo pred očima komšija koji su često viđali i Gvozdenovića, koji se odselio iz Crnčićeve ulice, kao i roba, a neki su znali da stanuje u garaži.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track