BRUTALNO: Italijani tukli i gazili izbeglice
Foto: Reuters

Ugušen protest imigranata u Italiji

BRUTALNO: Italijani tukli i gazili izbeglice

Planeta -
Specijalne jedinice silom rasterale ljude koji su pet dana protestovali na italijanskoj obali i molili Francuze da im dozvole da uđu na njihovu teritoriju
1 / 3 Foto: Reuters

RIM - Italijanska policija juče je silom rasterala desetine izbeglica koje su pet dana protestovale na italijansko-francuskoj granici i molile Francuze da im omoguće prolaz na njihovu teritoriju ili u Nemačku.Nakon što je zvanični Pariz prošle nedelje odbio to da uradi, nesrećni ljudi, pre svega iz Eritreje i Sudana, danima su spavali na stenama uz more na granici dve zemlje. Međutim, italijanske vlasti su juče odlučile da to prekinu i poslale specijalne jedinice da „raščiste“ granični prelaz.

Doživele šok... Žene učesnika protesta molile za milost
Doživele šok... Žene učesnika protesta molile za milost

Ugurali ljude u autobuseNaoružani policajci u zaštitnim odelima, sa pendrecima i kacigama, pred prestrašenim ženama koje su plakale i molile za milost vukli su demonstrante i gurali ih u autobuse. Kada bi neki od njih pružio otpor, desetorica pripadnika organa bezbednosti „prikovali“ bi ga za beton i gazili.

Podsetimo, prethodnih dana oko stotinak izbeglica pristiglo je na obalu Italije. Nakon što je Francuska zatvorila svoju granicu za njih, ističući da ne može da primi još imigranata, oni su odbili da odu, a zatim započeli i protest. Tokom njega nosili su transparente s porukama: „Mi smo ljudi“, „Otvorite granicu“ i „Ne vraćamo se nazad“, upozoravajući da su spremni pre da skoče u more i podave se.

Molili da Francuska otvori granice... Na transparentu piše „Mi smo ljudi“
Molili da Francuska otvori granice... Na transparentu piše „Mi smo ljudi“

Evropa bez dogovoraInače, više od 100.000 imigranata koji su ove godine prešli Mediteran beže od bede ili ratova u svojim zemljama. To su ljudi iz afričkih zemalja, ali i izbeglice iz Sirije.Zemlje članice EU juče u Luksemburgu nisu uspele da se dogovore oko hitnog plana raspoređivanja hiljada izbeglica koji prelaze Sredozemlje.- Postoji neslaganje oko ovog pitanja. Nema zajedničkog stava oko toga da li treba da bude dobrovoljno ili obavezno - rekao je posle sastanka letonski ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis čija zemlja je predsedavajuća Unijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track