MIHAIL HODORKOVSKI: Sukob Putina i Zapada je apsolutno lažan
Foto: Reuters

Oglasio se

MIHAIL HODORKOVSKI: Sukob Putina i Zapada je apsolutno lažan

Planeta -
Sukob ruskog predsednika Vladimira Putina sa Zapadom je lažan i ima za cilj zaštitu vladajuće ruske elite uz odvraćanje pažnje sa korumpiranog sistema, izjavio je nekadašnji ruski oligarh, sada disident, Mihail Hodorkovski

“Aktuelni sukob sa Zapadom je apsolutno lažan. Zahlađenje odnosa je smišljeno od ruske elite koja želi da zadrži vlast”, rekao je Hodorkovski na tribini u Atlantskom savetu u Vašingtonu

Prema njegovim rečima zvaničnoj Moskvi je “očajnički potrebna slika neprijatelja koji bi odvukla pažnju stanovništva sa korupcije i neefikasnosti koje postoji u vlasti”, prenela je agencija Rojters.

“U Rusiji je izgrađen takav sistem gde svaka odluka može biti iznenada promenjena iz hira jedne osobe, koja nije pod kontrolom bilo kakvog unutrašnjeg političkog mehanizama”, tvrdi Hodorkovski.

Hodorkovski ocenjuje da je u Putinovom interesu da se “zamrzne sukob” u istočnoj Ukrajini i upozorio Vašington zbog mogućeg slanje oružja u Ukrajinu, “da većina Rusa već veruje da je sukob u toj zemlji između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država”.

“Ova situacija će nastaviti da se razvija u ovom pravcu ukoliko oružje počne da se šalje u Ukrajinu. Onda imate pitanje da li su SAD spremne da uđe u sukob i pobede, a ako nisu tumačičiće se da je Amerika izgubila (rat)”, rekao je Hodorkovski.

Imperija ovog nekadašnjeg ruskog tajkuna je uključivala i nekadašnji naftnu kompaniju Jukos, koja je proizvodila više nafte nego Katar, pre nego što je Hodorkovski uhapšen i osuđen za prevaru i utaju poreza.

Putin ga je pomilovao u decembru 2013. godine, ali je Hodorkovski, koji sada živi u Švajcarskoj, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track