ZAOŠTRAVANJE: Francuska i Belgija zamrzle aktive ruske vlade; Moskva najavljuje kontramere
Foto: AP

Slučaj Hodorkovski

ZAOŠTRAVANJE: Francuska i Belgija zamrzle aktive ruske vlade; Moskva najavljuje kontramere

Planeta -
Francuska i Belgija su zamrzle nekretnine i bankarske račune oko 40 ruskih kompanija zbog spora oko kompanije Jukos

PARIZ/MOSKVA - Bivši akcionari ruskog naftnog giganta Jukosa (Yukos) saopštili su danas da su aktive ruske vlade i bankarski računi u Francuskoj zamrznuti, u okviru spora oko isplate odštete akcionarima za eksproprijaciju Jukosa.

"Reč je o bankarskim računima i nekretninama", izjavio je direktor kompanije GML, bivšeg većinskog akcionara u Jukosu, Tim Ozborn, i dodao da su zamrznuti računi u oko 40 banaka zajedno sa još "osam ili devet nekretnina", prenosi agencija Frans pres.

I sudski izvršitelji iz Belgije su juče izvestili ruske i međunarodne kompanije o zamrzavanju ruske imovine u toj zemlji, na zahtev bivših akcionara Jukosa.

Zvanična Moskva je danas burno reagovala na ovakav potez Belgije, navodeći da će razmotriti uvođenje kontramera ukoliko zamrznute ruske aktive bude iskorišćene za pokrivanje troškova isplate kompenzacije akcionarima.

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Jukos, GML, dobio je u julu prošle godine spor protiv Rusije pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu, sa presudom da mu se isplati odšeta u iznosu od 50 milijardi dolara.

Sud u Hagu je presudio da je Ruska Federacija oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu. Moskva je tada poručila da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude. Holding GML tražio je na sudu od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.

Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od Jukosa najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada ŠSR-a. Direktor GML-a, Tim Ozborn, rekao je tada da presuda predstavlja veliki korak za akcionare kompanije. "Većinski akcionari Jukosa ostavljeni su bez kompenzacije za gubitak njihovih ulaganja kada je Rusija nelegalno eksproprisala Jukos", naveo je Ozborn, dodajući da je to "ključni korak napred za akcionare koji su se za tu odluku borili deset godina".

Inače, Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru pošto je osuđen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine. U međunarodnim krugovima, proces protiv Hodorkovskog kritikovan je kao politički motivisan, jer je on bio oštar kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.

Moskva zapretila Belgiji da će zapleniti imovinu njene ambasadeMoskva je zvanično zatražila od Belgije da ne smeta normalnom funkcionisanju njenih institucija u toj zemlji jer će u suprotnom „preduzeti mere protiv imovine kraljevine Belgije“ na svojoj teritoriji.

Ovo je danas saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova. Istovremeno je od Brisela zatražilo da preduzme mere koje će pomoći da odmah bude vraćen u normalu rad ruskih državnih institucija i pravnih lica na teritoriji Belgije.

Uz opomenu: ako takve mere izostanu - Rusija će preduzeti odgovarajuće mere prema imovini Kraljevine Belgije na svojoj teritoriji, uključujući imovinu njene ambasade u Moskvi, kao i imovinu belgijskih pravnih lica.

Ovo je bila reakcija na današnje zamrzavanje imovine ruske ambasade i konzulata i firmi u Belgiji nakon što arbitražni sud u Hagu prihvatio tužbu bivših vlasnika naftne kompanije Jukos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track