Najnovije vesti

LEKAR MORAO DA ZAUSTAVI POGUBLJENJE: Nakon smrtonosne injekcije podigao je glavu i počeo da mumla!
Foto: BETA AP

O ovome se ćutalo

LEKAR MORAO DA ZAUSTAVI POGUBLJENJE: Nakon smrtonosne injekcije podigao je glavu i počeo da mumla!

Planeta
Ovo je uvod u samo jednu od priča koje oslikavaju velike probleme koje zatvori širom sveta imaju sa sprovođenjem smrtne kazne

SAD - Američka savezna država Oklahoma zaustavila je prošle godine pogubljenje Klajtona Loketa zbog problema sa smrtonosnom injekcijom, ali je osuđenik kasnije umro od srčanog udara, oko 40 minuta nakon što su hemikalije počele da utiču na njegovo telo.

Trinaest minuta nakon što mu je data smrtonosna injekcija osuđenik je podignuo glavu i počeo da mumla, a lekar koji je vršio nadzor zaustavio je pogubljenje.

Ovo je uvod u samo jednu od priča koje oslikavaju velike probleme koje zatvori širom sveta imaju sa sprovođenjem smrtne kazne, a od kada su ovakve vesti počele da se objavljivljuju u medijima, sve je veći fokus na način sprovođenja smrtne kazne u zatvorima.

Amerika je navodno skrivala identitete osuđenika s kojima je došlo do komplikacija tokom izvršenja smrtne kazne, a njihovi advokati tvrde da su se problemi uspešno zataškavali sve dok u javnost nisu procurele informacije o problemima.

"Odeljenja koja se bave istragama u ovakvim slučajevima počeli su da shvataju da što više kopaju, to više uviđaju koliko zapravo ne znaju", prenosi BuzzFeed izjavu američkog profesora prava Debora Denoa, koji je godinama proučavao smrtnu kaznu.

"To je uvek bilo tako, samo što je sada češće tema rasprava. Jedini put kada smo zaista shvatili šta se događa jeste kad su se počele da se događaju greške koje su pokazale pravu stranu izvođenja smrtnih kazni", rekao je.

Tajnovitost je omogućila i da se lakše prikriju problemi ako bi do njih došlo i da se zataška slučaj u kojem je došlo do komplikacija. Vojne i policijske organizacije koje su uključene u odluke o smrtnoj kazni nisu pod nikakvom posebnom zaštitom od očiju javnosti, a novac koji država ulaže u njih trebalo bi da bude transparentan, sve više ističu stručnjaci.

Drugi osuđenik Čarls Varner koji je trebalo da bude pogubljen dva sata nakon Loketa dobio je odlaganje kazne od 14 dana nakon što su se pojavili problemi. Oklahoma je početkom prošle godine odredila novu proceduru i koktel hemikalija nakon što više nije mogla da nabavi hemikalije koje je ranije koristila za pogubljenja.

Oklahoma i druge američke savezne države nastoje da dođu do novih dobavljača i hemijskih kombinacija nakon što su proizvođači lekova uveli zabranu prodaje protiveći se da se medikamenti proizvedeni za druge namene koriste u smrtonosnoj injekciji.

Advokati osuđenika na smrt tvrde da hemikalije koje se koriste u Oklahomi i drugim državama mogu prouzrokovati nepotrebno bolnu smrt što znači okrutnu i neobičnu kaznu zabranjenu po američkom ustavu.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...