PAO DOGOVOR: Rusija časti Grčku izgradnjom gasovoda!
Foto: Beta Ap

Cipras i Putin se sastaju danas

PAO DOGOVOR: Rusija časti Grčku izgradnjom gasovoda!

Planeta -
Zajedničku kompaniju "South European Gas Pipeline" finansiraće sa po pedeset odsto ruska i grčka strana, a grčka strana je za tu namenu uzela zajam kod ruske banke Vnešekonobank, rekao je grčki ministar Lafanzanis

SAKT PETERBURG - Grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis i njegov ruski kolega Aleksandar Novak potpisali su danas sporazum o izgradnji ruskog gasovoda u Grčkoj koji će finansirati Rusija, navedeno je agenciji Frans pres u ruskom ministarstvu energetike.

"Dokument koji je još u fazi memoranduma o razumevanju, predviđa formiranje zajedničke kompanije s jednakim grčkim i ruskim udelom zadužene za izgradnju gasovoda u periodu između 2016. i 2019. godine", rekao je Novak na ceremoniji na ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, prenose ruske agencije.

Novak je ocenio da se radi o veoma značajnom događaju. Taj gasovod nam "omogućuje da nastavimo planove za realizaciju infrastrukturnih projekata u okviru gasovoda koji prolazi preko Crnog Mora, Turske i izgradnje skladišta u Turskoj", rekao je ruski ministar.

"Ovaj memorandum o razumevanju predviđa formiranje zajedničke kompanije koja će graditi gasovod na grčkoj teritoriji, koji smo nazvali u našem memorandumu Južnoevropski gasovod", rekao je on.

Kako navode ruske agencije radi se o nastavku gasovoda Turski tok na grčkoj teritoriji. Zajedničku kompaniju "South European Gas Pipeline" finansiraće sa po pedeset odsto ruska i grčka strana, a grčka strana je za tu namenu uzela zajam kod ruske banke Vnešekonobank, rekao je grčki ministar Lafanzanis, prenosi ruska agencija Tas.

Lafanzanis je rekao da su ukupni troškovi izgradnje gasovoda dve milijarde evra. Gasovod će imati kapacitet od 47 milijardi kubnih metara gasa za svoje evropske klijente, napisao je Novak na svom Tviter nalogu.

Grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi danas da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu na margini međunarodnog ekonomskog foruma, koji se završava sutra.

Rusija je u decembru prošle godine obustavila projekat Južni tok i umesto njega najavila izgradnju gasovoda Turski tok, koji bi trebalo da preko Crnog mora doprema gas do skladišta na tursko-grčkoj granici, odakle bi mogao da bude transportovan do potrošaca u južnoj Evropi.

Ruski ministar Novak juče je rekao u Sankt Peterburgu da bi ruske kompanije i banke mogle da učestvuju u finansiranje izgradnje kopnene infrastrukture Turskog toka u Grčkoj, preneo je Tas.

"Projekat je u fazi razrade za sada, ali ruska strana je spremna da učestvuje u finansiranju izgradnje infrastrukture", rekao je Novak, prenosi Tas.

U maju ove godine, ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis rekao je agenciji Sputnik da bi Evropa trebalo da pozdravi eventualni produžetak gasovoda Turski tok do Evrope, jer bi taj projekat obezbedio njenu energetsku sigurnost.

Aleksis Cipras i Vladimir Putin se sastaju danas, Foto: Beta / AP
Aleksis Cipras i Vladimir Putin se sastaju danas, Foto: Beta / AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track