Vise od 1.000 ruskih državljana u redovima Islamske države
Foto: Beta/Ap

Nikolaj Patrušev

Vise od 1.000 ruskih državljana u redovima Islamske države

Planeta -
Kada se Islamska država bori protiv sirijskog predsednika Bašara Asada, onda je SAD podržavaju, a istovremeno bombarduju njene položaje, izjavio sekretar ruskog Saveta za bezbednost

MOSKVA - Više od 1.000 Rusa se bori u redovima Islamske države i napori da se zaustavi regrutovanje dobrovoljaca za ovu terorističku organizaciju nisu zadovoljavajući, izjavio je sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev.

"Mislim da se više od 1.000 (ruskih državaljana) bori za Islamsku državu. Ima još na hiljade ljudi iz drugih zemalja centralne Azije, zapadne Evrope i SAD", rekao je Patrušev. Patrušev je, u intervjuu za "Komersant", kazao da ne vidi način kako da se zaustave nova regrutovanja, ukazavši na dvostruke standarde Zapada prema toj organizaciji.

"Kada se Islamska država bori protiv sirijskog predsednika Bašara Asada, onda je SAD podržavaju, a istovremeno bombarduju njene položaje. Tako će biti i dalje ako ne prekinu sa tim igrama", naveo Patrušev, prenela je agencija Tas s. Prema njegovim rečima, borci Islamske države postaju najopasniji kada se vrate u domovinu. "Kao lokalni stanovnici, vrlo lako se integrišu u društvo i pro forme poštuju sve zakone i pravila. Ipak, u određenom trenutku, lideri terorista ih mogu iskoristiti za izvođenje terorističkih napada", dodao je Patrušev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track