DŽORDŽ SOROŠ: Treći svetski rat je blizu, Kina sprema nešto veliko u ovoj godini!
Foto: Beta

Pet do dvanaest

DŽORDŽ SOROŠ: Treći svetski rat je blizu, Kina sprema nešto veliko u ovoj godini!

Planeta -
Vojni budžeti u Rusiji i Kini, ali i u SAD drastično povećavaju, dok Kina već jača svoje položaje u Južnokineskom moru

Nakon što se svetska ekonomija urušila 2008. godine, globalni finansijer Džordž Soroš je napisao knjigu u kojoj je objasnio šta je trebalo da bude preduzeto od strane vlasti i bankarskih institucija da bi se sprečila globalna ekonomska kriza.

Soroš u svom najnovijem članku za The New York Review of Books daje ozbiljno upozorenje koje utiče na sve nas. Soroš, koji je prethodno upozorio da će uslediti tuče i kolaps širom Amerike sada kaže da vreme ističe za SAD i Kinu po pitanju saradnje u političkoj i finansijskoj sferi.

F-35 lajtning
F-35 lajtning

On smatra da će neuspeh u saradnji nesumnjivo dovesti do većih nevolja u narednoj deceniji, pa čak i nuklearnog rata. „Vlada SAD ne može puno da dobije, ali može mnogo da izgubi ugrožavanjem odnosa sa Kinom. Drugim rečima, ona ne može mnogo da utiče na progres Kine, ali i ako utiče, to bi moglo biti opasno po nju. Predsednik Si Đinping je preuzeo ličnu odgovornost za ekonomiju i nacionalnu bezbednost. Ukoliko njegove reforme ne budu uspešne, on bi mogao da pokrene spoljašnje konflikte kako bi održao jedinstvo u državi i sačuvao vlast. To bi moglo da dovede do toga da se Kina udruži sa Rusijom i finansijski i politički i vojno. U tom slučaju, ukoliko bi spoljašnji konflikt eskalirao u vojni sukoba sa saveznikom SAD, poput Japana, bez preterivanja bismo mogli reći da bi nastao Treći svetski rat“, piše Soroš.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On takođe navodi da se vojni budžeti u Rusiji i Kini, ali i u SAD drastično povećavaju, napominjući da Kina već jača svoje položaje u Južnokineskom moru. Kina se sprema za nešto veliko u ovoj godini. Soroš takođe navodi da Kinezi žele da njihova valuta bude uključena u Specijalna prava izvlačenja (SDR), kojima upravlja MMF, čime će njihova valuta dobiti globalni, a donekle i rezervni status.

SAD se protive takvom potezu, ali time samo stvaraju veće tenzije između Istoka i Zapada. Soroš iznosi neka rešenja koja uključuju mnoštvo političkog delovanja i sporazuma, ali pitanje je na šta će se odlučiti oni na vrhu vladavine Istoka i Zapada pošto mnogo toga može da se izgubi.Moramo pretpostaviti da će ego, novac, moć i uticaj stati ispred mira kao što se to desilo mnogo puta u istoriji.To znači da će SAD, Kina i Rusija, umesto da nađu kompromis, povećati vojnu aktivnost u zastupničkim državama poput Ukrajine, Irana, Sirije, pa čak i Severne Koreje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Scenario koji predstavlja Soroš nije nimalo nemoguć, a spominje ga i Džoel Skousen, koji je nedavno napomenuo da će rat SAD protiv Kine i Rusije biti neizbežan. Kao i Soroš, Skousen navodi da će se to dogoditi početkom dvadesetih godina 21. veka jer Kini i Rusiji treba još vremena da unaprede svoje vojne i tehnološke sposobnosti.Skousen navodi da će se, kada one budu spremne, okršaj dogoditi u Aziji:„Mislim da će sve početi s napadom na Južnu Koreju. Severnokorejci imaju preko 2 miliona vojnika, brojnu artiljeriju i mogu da sravne Seul za 3-4 dana. SAD mogu da spreče to samo upotrebom taktičkog nuklearnog oružja.

Parada u Moskvi, Foto: Kurir
Parada u Moskvi, Foto: Kurir

Međutim, to će dati Kini izgovor da baci nuklearku na SAD. Tada će Rusija i Kina da se udruže protiv SAD, napadajući vojne mete, ne i civilne“. Najmoćnije države na svetu aktivno mobilišu svoju vojsku, kao što se to moglo uočiti pred Prvi svetski rat.Nemoguće je odrediti šta će pokrenuti čitav konflikt, ali moguće je da će to biti nešto beznačajno poput ubistva nekog člana elite. Posle smrti vojvode Franca Ferdinanda nastao je čitav haos, a za šest meseci je poginulo preko milion ljudi.Treba uzeti u obzir da tada nije bilo nuklearnog oružja.

(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track