TALIBANI ŽESTOKO UDARILI: Samobuce autom bombom napale parlament u Kabulu, stradale žene i deca
Foto: Reuters

Nema bezbednog mesta

TALIBANI ŽESTOKO UDARILI: Samobuce autom bombom napale parlament u Kabulu, stradale žene i deca

Planeta -
Posle eksplozije naoružani napadači pokušali da izvrše upad, ali su ih snage bezbednosti potisnule i sad ih drže u obruču

KABUL - Jaka eksplozija potresla je danas parlament i razbila prozore u avganistanskoj prestonici dok su poslanici imali sednicu, da bi se zatim čula teška pucnjava i 18 civila je ranjeno, ukljucujuči dve žene i dvoje dece, rekao je portparol ministarstva zdravlja Mohamad Ismail Kahusi.

Televizija je uživo emitovala dešavanja iz zgrade parlamenta u zapadno delu Kabula, kada je eksplozija ođeknula i poslanici počeli da, na brzinu, napuštaju zdanje, prenela je agencija Rojters.

"To je bila jaka eksplozija koja je potresla zgradu i razbila prozore. Mi smo sada na sigurnom", potvrdio je parlamentarac Šukrija Barekzai, dok je drugi naveo da je nekoliko povređeno od razbijenog stakla i da je do eksplozije došlo malo pošto je stigao Masum Stanekzai, novi ministar odbrane - kog Avganistan nije imao punih devet meseci, dodaje agencija AP.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki rekao da je napad počeo sa autobombom, koja je eksplodirao u blizini ulaza u zgradu, da bi zatim naoružani napadači pokušali da izvrše upad, ali su ih potisnule snage bezbednosti i oni su se sklonili u obližnji objekat u izgradnji. Policija opkolila mesto gde se skrivaju naoružani napadači.

Sediki je potvrdio da su talibani preuzeli odgovornost za "samoubilački bombaški napad izvan parlamenta".

Napadi ekstremista u Kabulu su brojniji u poslednja dva meseca posle zatišja početkom godine, pošto prestonica od 3,5 miliona stanovnika nikada nije bila mirna, od kada je SAD svrgnuo islamski talibanski režim 2001. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=z3qyINtann0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track