Banka Kine prala novac za mafijaše
Foto: Profimedia

KRAĐA Neverovatno otkriće italijanskih tužilaca

Banka Kine prala novac za mafijaše

Planeta -
DOSETLJIVI Migranti koji su u Italiju došli iz najmnogoljudnije zemlje na svetu preko državne banke legalizovali oko dve milijarde evra

RIM - Italijanski tužioci traže podizanje optužnice protiv 297 osoba i Banke Kine (Bank of China) zbog legalizovanja novca stečenog kriminalom na Apeninskom poluostrvu.Osumnjičeni, uglavnom kineski migranti koji žive u Italiji, između 2007. i 2010. godine prali su novac upotrebljavajući metode mafije, uključujući i zastrašivanje, tvrde tužioci.Novac od prostitucijeItalijanski tužioci kažu da imaju dokaze da je više od 4,5 milijardi evra prihoda od falsifikovanja, prostitucije, eksploatacije radne snage i utaje poreza poslato u Kinu. To je rađeno preko servisa za transfer novca, čiji su vlasnici, između ostalih, i kineski migranti. Skoro polovina tog novca prebačena je preko Banke Kine, koja je zauzvrat zaradila više od 758.000 evra provizije.Novac je, dodaju oni, bio podeljen na manje partije kako bi transfer bio manje uočljiv, a menadžeri banke i revizori nisu izvestili o sumnjivim transakcijama pomažući tako prikrivanje izvora i destinacije. Peking nije sarađivao u istrazi, a italijanskoj policiji nije omogućeno da nastavi istragu u Kini.Bez obavezaKineski državni list Global tajms objavio je članak u kom brani Banku Kine i kritikuje izveštaje protiv nje navodeći da su tvrdnje čudne. Oni prenose i stav izvesnog pravnog eksperta da kineska banka nema obavezu da sarađuje s kineskom policijom.Zvaničnici Banke Kine demantovali su da su počinili prestup, a advokati vlasnika mreže za transfer novca saopštili su da njihovi klijenti nisu krivi.Prema italijanskom zakonu, sudija će razmotriti zahtev tužioca, posle čega će ili naložiti suđenje ili odbaciti slučaj. Donošenje odluke može da potraje više meseci.Tužioci su sudu ponudili 170 strana dokumenata o krivičnim delima kineskih migranata. Istragu su pokrenuli 2008. kako bi se izborili sa pojačanim uticajem kineskih kriminalnih grupa u Toskani. U tom regionu živi najviše Kineza, a aktivnosti njihovih kriminalnih grupa obelodanjene su kada je izgorela fabrika u Toskani, a sa njom sedmoro radnika koji su tu držani kao robovi.

Tok novcaSVE POD KONTROLOM PEKINGANovinska agencija AP pratila je tok novca iz Italije i otkrila da je deo novca završio u velikoj uvozno-izvoznoj kompaniji koju kontroliše Peking, a koja je optužena za prevoz falsifikovane robe, između ostalog i za Sjedinjene Američke Države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja