BELA KUĆA TEŠI FRANCUZE: Vikiliks laže da smo prisluškivali Širaka, Sarkozija i Olanda! Olanda nismo
Foto: AP

Skandal do skandala

BELA KUĆA TEŠI FRANCUZE: Vikiliks laže da smo prisluškivali Širaka, Sarkozija i Olanda! Olanda nismo

Planeta -
Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs nije hteo da se izjasni o prisluškivanju Širaka i Sarkozija niti je rekao koga su SAD sve prisluškivale u Francuskoj

VAŠINGTON - Bela kuća saopštila je noćas da francuski predsednik Fransoa Oland nije bio meta prisluškivanja, pošto je sajt Vikiliks objavio da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg francuska predsednika Olanda.

"Mi ne ciljamo niti nećemo ciljati komunikacije predsednika Olanda", potvrdio je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs. Međutim, Prajs nije naveo ko je bio meta prislušivanja američke bezbednosne službe u prošlosti.

"Mi ne obavljamo bilo kakve aktivnosti stranog obaveštajnog nadzora osim ako ne postoji specifičan i proveren razlog po nacionalnu bezbednost. Ovo (prisluškivanje) se podjednako odnosi kako na obične građane tako i na svetske lidere. Blisko saradujemo sa Francuskom o svim pitanjima od međunarodnog značaja i Francuzi su nezamenljivi partneri", rekao je Prajs.

Bela kuća se nije izjasnila da li je prisluškivala Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka (Foto: Reuters)
Bela kuća se nije izjasnila da li je prisluškivala Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka (Foto: Reuters)

Predsednk Francuske Oland sazvao je za danas hitan sastanak Saveta za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika, najavljeno je u Parizu. Sastanak će početi u devet sati po lokalnom vremenu u Parizu.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela da su američke bezbednosne službe špijunirale Širaka, Sarkozija i sadašnjeg predsednika Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku. Amerika je špijunirala francuske predsednike u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list Liberasion. List se poziva na dokumenta koja su bila "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije, koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track