NEĆE MAJDAN U MOSKVI: Ruska vojska sastavlja priručnik  protiv obojenih revolucija
Foto: AP

Borba protiv haosa

NEĆE MAJDAN U MOSKVI: Ruska vojska sastavlja priručnik protiv obojenih revolucija

Planeta -
Akademija Generalštaba Oružanih snaga Rusije sastaviće obimni priručnik za suzbijanje takozvanih "obojenih revolucija", dok će ruska vojska sponorisati istraživanje državnih udara provedenih putem masovnih protesta

Radi se o stvaranju jedinstvenog "seta taktika" za otkrivanje, prevenciju i suzbijanje tehnike "obojenih revolucija" - navode izvori iz Ministarstva odbrane Rusije.

Eksperti će raditi na metodi "meke moći" (udar na potencijalnog neprijatelja bez kontakta), odnosno asimetričnim operacijama te merama za jačanje ruskog političkog sistema i političke kulture među političarima, civilnim činovnicima, biznismenima...

"Naručićemo istraživanje fenomena `obojenih revolucija` i uloge vojske u njihovom sprečavanju", najavljuje ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Na nedavnom forumu o državnim udarima zaključeno je da "obojene revolucije" poprimaju karakteristike oružanih sukoba i razvijaju se prema pravilima veštine ratovanja.

Učesnici smatraju da zapadne države intenziviraju pokušaje da nametnu "recepte za unutrašnje transformacije" drugim nacijama, bez uzimanja u obzir tradicije i posebnosti bilo koje od tih nacija.

Termin "obojena revolucija" odnosi se na državne udare koji su podstaknuti sa strane. Za njih su karakteristični široko rasprostranjeni nemiri u državama poput Gruzije, Ukrajine, Tunisa ili Egipta - navode ruski mediji.

U Moskvi napominju da je američki Stejt department samo za podršku ruskih medija i ruskog segmenta interneta "slobodnog Ru-neta" izdvojio 60 miliona dolara, za period od 2016. do 2018. godine.

Foto: AP
Foto: AP

Organizacija novog "Majdana" u Moskvi u ovom trenutku nije moguća, ali postoji opasnost da će neke zapadne sile pokušati da destabilizuju ruske regione uoči lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Kopredsednik pokreta "Antimajdan", publicista i pisac Nikolaj Starikov podsjeća da su zapadni faktori već pokušali da organizuju masovne proteste u Moskvi i nizu drugih ruskih gradova posle izbora za Državnu dumu 2011. i predsedničkih izbora 2012.

Nakon tih neuspjelih pokušaja, sada se pripremaju udari na ruske regione. Meta Zapada su najnaseljeniji regioni Rusije i ekonomski jaki subjekti Ruske Federacije: Sibir, Južni Ural, Kubanj, Kuzbas i Tatarstan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track