PORUKA GRCIMA NOBELOVCA KRUGMANA: Zakružite NE na referendumu i odbijte ponudu kreditora
Foto: Reuters Važi Do 20.1. 2016

Finansijski slom

PORUKA GRCIMA NOBELOVCA KRUGMANA: Zakružite NE na referendumu i odbijte ponudu kreditora

Planeta -
Nobelovac smatra da postoje dva razloga zbog kojih bi Grci trebalo da se zahvale kreditorima na saradnji i pođu svojim putem. Prvi razlog je to što bi napuštanje evra bilo mnogo bolji potez od mrtve tačke i drugo, glasanje za saradnju sa kreditorima znači krah Ciprasove vlade

NJUJORK - Ja bih zaokružio jedno veliko "ne" na referendumu u nedelju, Ovo je grčkom narodu poručio dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman.

U svojoj kolumni, koju piše za "Njujork tajms", Krugman objašnjava da bi on glasao protiv nastavka saradnje sa Trojkom.

Nobelovac smatra da postoje dva razloga zbog kojih bi Grci trebalo da se zahvale kreditorima na "saradnji" i pođu svojim putem.

Prvi razlog je zato što bi napuštanje evra bilo mnogo bolji potez od "ostajanja na mrtvoj tački kao u proteklih pet godina", i drugo, glasanje za nastavak saradnje sa kreditorima značilo bi skoro siguran krah vlade Aleksisa Ciprasa i Sirize.

Levičarska partija je na vlast došla upravo zbog programa odbacivanja mera štednje koje su nametnuli MMF, ECB i države evrozone.

"Sada je došao trenutak odluke, koji je Cipras prepustio narodu Grčke, koji ima priliku da sam odluči o svojoj sudbini. Iskreno se nadam da će doneti pravu odluku", napisao je Krugman.

Proslavljeni nobelovac je dodao da je "najteže prošlo", i da popularni "Grexit" uopšte nije tako katastrofalan kako se neki trude da ga predstave. "Okej, grčke banke su zatvorene, a kontrola kapitala je uvedena. Izlazak Grčke iz evra (Grexit) uopšte nije tako strašan, a situacija o napuštanju evra deluje mnogo svetlije od ostanka u istom sistemu", zaključio je Pol Krugman.Nobelovac i kritičar Džordža Buša Pol Robin Krugman je američki ekonomista, kolumnista, pisac i društveni komentator.

Trenutno predaje ekonomiju i međunarodne odnose na univerzitetu Prinston, i piše redovnu kolumnu za "Njujork tajms" od 2000. godine.

Krugman je u akademskim krugovima poznat po svom radu na teoriji trgovine i obrađivanju valutnih kriza i nove trgovinske teorije.

Obično se smatra neokejnzijanskim ekonomistom, dok su mu politički stavovi bliski američkom liberalizmu i progresivizmu.

Poznat je kao žestoki kritičar Džordža Buša i njegove ekonomske politike.

Za vreme predsedničkih izbora 2008. kritikovao je ekonomsku platformu Baraka Obame, držeći da je daleko superiornija ekonomska platforma koju je predložila Hilari Klinton. Godine 2008. dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track