Najnovije vesti

VARUFAKIS O EVROZONI: Ne prihvatamo izlazak, a ako nas izbace upotrebićemo sva pravna sredstva
Foto: Profimedia

Finansijska kriza u Grčkoj

VARUFAKIS O EVROZONI: Ne prihvatamo izlazak, a ako nas izbace upotrebićemo sva pravna sredstva

Planeta
Evropski sporazumi ne predviđaju izlazak iz evrozone i mi to ne prihvatamo. O našem pripadanju zoni evra nema pregovora", rekao je Varufakis

ATINA - Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da će Grčka iskoristiti sva pravna sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi izbegla da bude izbačena iz evrozone, ukoliko ne bude postignut kompromis sa evropskim institucijama.

"Grčka vlada će iskoristiti sva pravna sredstva na raspolaganju", rekao je Varufakis za britanske medije.

On je rekao da će Atina svakako razmotriti eventualno obraćanje Evropskom sudu pravde.

"Evropski sporazumi ne predviđaju izlazak iz evrozone i mi to ne prihvatamo. O našem pripadanju zoni evra nema pregovora", rekao je Varufakis.

Grčka i partneri iz evrozone prekinuli su pregovore u subotu posle objave Atine da organizuje referendum 5. jula o predlozima Evrogrupe datim da bi se zemlja izvukla iz krize.

Grčka danas treba da isplati ratu kredita od 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu. Istovremeno ističe rok za postizanje sporazuma Grčke i njenih kreditora o isplati poslednje tranše ranije ugovorene finansijske pomoći. Više hiljada ljudi sinoć se okupilo u centru Atine, poručujuči "Ne Trojci!".

Oni se protive ponudi kreditora, optužujući ih da ucenjuju Grčku.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...