POLJSKA PREMIJERKA: Grke su prevarili njihovi političari
Foto: FoNet

Obećanja bez pokrića

POLJSKA PREMIJERKA: Grke su prevarili njihovi političari

Planeta -
Poljska premijerka Eva Kopač poručila je danas Poljacima da se pouče kod Grka kuda vode populistička obećanja političara bez pokrića

Ona je upozorila sunarodnike da pogledaju kako su Grci u stvari prevareni obećanjima svojih političara da mogu da se prostru preko svog gubera jer će im sve to finansirati Evropa.

- Za nas, Poljake, Grčka je veliko upozorenje. Želim da budemo mudri pre nego što nastane šteta, a ne posle nje. To što se desilo Grčkoj posledica je neodgovornih obećanja tamošnjih političara koji su im govorili "živite preko svog standarda, to će se finansirati parama iz inostranstva". Grci su prevareni - kazala je poljska premijerka u Varšavi na sastanku državnog Ekonomskog saveta.

Eva Kopač je podsetila da je novi predsednik Poljske, kandidat opozicionih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda, izabran u maju i na osnovu mnoštva ekonomskih obećanja biračima.

- Obećanja koje je dao ne bi realizovao niko od odgovornih ekonomista. U kampanji pred parlamentarne izbore ne želim da se igram licitiranjem obećanja bez pokrića sa gospodjom Beatom Šidlo - kazala je premijerka.

Beatu Šidlo iz Prava i Pravde, šefa uspele predizborne kampanje koja je do tada malo poznatog pravnika Andžeja Dudu dovela na narednih pet godina u Predsedničku palatu u Varšavi, opozicioni konzervativci su odlučili da postave za predsednicu vlade, ukoliko njihova stranka na jesen pobedi na parlamentarnim izborima.

- Ne želim da predizborna kampanja bude trenutak u kome će neko prevariti Poljake. Ne želim da dozvolim da budu prevareni - kazala je premijerka. Obećanja bez pokrića povela bi i Poljake, po oceni premijerke, na grčku stazu, a ako bi se desio i u Poljskoj grčki scenario, ne bi bilo više nikoga da kaže za tu boljku mi imamo lek, istakla je Eva Kopač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track