(VIDEO) UŽIVO GRČKA REKLA NE: Euklid Cakalotos novi ministar finansija
Foto: Ap

Posle Greferenduma

(VIDEO) UŽIVO GRČKA REKLA NE: Euklid Cakalotos novi ministar finansija

Planeta -
Ako Evropska centralna banka smanji sredstva za likvidnost grčkih banaka, one će biti u velikim problemima, kaže grčki ministar privrede

ATINA - Evropska centralna banka (ECB) će morati da u narednih nedelju do deset dana održi grčke banke u životu, kako bi pregovori između Atine i kreditora mogli da napreduju, izjavio je danas grčki ministar privrede Jorgos Statakis u intervjuu za britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Prema najboljem scenariju, ECB bi, kako navodi Statakis, mogla da kasnije danas obezbedi dodatnih tri milijarde evra sredstava iz Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA).

"Međutim, ako ECB nastavi da zamrzava sredstva iz programa ELA, trenutno podizanje sredstava sa bankomata i restrikcije na kretanje kapitala bi moglo da ostane na snazi do petka, bez da ijedna banka doživi kolaps", naveo je Statakis.

Ako ECB, pak, odluči da smanji sredstva za likvidnost grčkih banaka, onda će banke, kako navodi Statakis, biti u velikim problemima. Statakis je, takođe, dodao da njegova vlada nema mandat da napusti evrozonu.

17.45 - Grčka vlada imenovala je glavnog pregovarača s poveriocima Euklida Cakalotosa za novog ministra finansija.

15:50 - Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se danas u telefonskom razgovoru da Atina na sutrašnjem samitu lidera Evropske unije dostavi predlog za postizanje sporazuma sa kreditorima, izjavio je neimenovani zvaničnik iz grčke vlade.

15:05 - Cipras je pre razgovora s Merkelovom imao telefonski razgovor i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je izrazio podršku narodu Grčke u prevazilaženju teškoća sa kojima se suočava zemlja.

14:30 - Grčki ministar finansija u ostavci Janis Varufakis nagovestio je da bi glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, Euklid Cakalotos, mogao da preuzme funkciju ministra finansija

"Odlazim i obratiću vam se sutra zajedno sa gospodinom Cakalotosom", rekao je Varufakis po izlasku iz Ministarstva finansija u Atini, prenosi Rojters. Na pitanje novinara da li će Cakalotos biti novi ministar finansija, Varufakis je rekao: "Nadam se."

Naslednik? Euklid Cakalotos i Janis Varufakis (Foto: Reuters)
Naslednik? Euklid Cakalotos i Janis Varufakis (Foto: Reuters)

14:05 - Grčka treba da ostane u evrozoni, upravo je izjavio potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare.

"Kriza u Grčkoj ne preti finansijskoj stabilnosti cele evrozone. Raspolažemo svim neophodnim instrumentima da to obezbedimo, uključujući stabilizacioni fond od 500 milijardi evra", naveo je on i dodao da činjenica da Grci na referendumu nisu podržali zahteve kreditora povećava jaz između Grčke i drugih država evrozone.

Valdis Dombrovskis: Grčka da ostane u evrozoni (Foto: Reuters)
Valdis Dombrovskis: Grčka da ostane u evrozoni (Foto: Reuters)

13.35 - Grčka i evrozona treba da pronađu održivo rešenje nakon pošto su Grci na referendumu masovno zaokružili "ne" merama štednje koje su od njih zahtevali kreditori, izjavila je danas portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona, dodajući da je u interesu Britanije da se pronađe rešenje za grčku krizu.

12:53 - Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je telefonom s predsednikom Francuske Fransoom Oladom, javlja Rojters bez drugih detalja.

12:34 - Grčke banke danas su i dalje zatvorene, a sa bankomata domaći klijenti mogu da podignu svega po 50 evra dnevno, i tako će biti do 7. jula.

Ispred bankomata u Atini, kako javlja izveštač Tanjuga, ima manjih redova od po pet ljudi, koji podižu novac i koji negoduju zato što im uređaji omogućavaju da podignu svega 50 evra, za 10 manje nego što je najavljivano. Do danas je bilo, kako kažu, moguće podizati 60 evra, a danas je ta svota smanjena.

12.23 - Nema razloga da pričamo o topisu grčkog duga, to nam nije ni na dnevnom redu, izjavio je portparol nemačke vlade. Poštujemo ishod grčkog referenduma i vrata za pregovore ostaju otvorena, kazao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare.

"Čekamo predloge grčke strane. Grčka je deo evrozone i tamošnja vlada treba da radi tako da tako i ostane", rekao je on, prenosi portal Euro2day.gr.

12.24 - Kiparski zvaničnici podržavaju zahtev Grčke za restrukturiranje ogromnog duga te zemlje. U izjavi za državni radio, portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides je rekao da kiparski predsednik i ministar finansija podržavaju restrukturiranje grčkog duga, ali i hitan početak pregovora između Atine i kreditora, prenosi agencija AP.

Foto: AP

12:16 - Šef belgijske diplomatije Didije Rejnolds upozorio je danas da kriza u Grčkoj može da izazove negativne posledice na celom Balkanu i da destabilizuje region. "Plašim će da će biti geopolitičkih posledica za region", rekao je Rejnolds za televiziju RTL, podsećajući da je Grčka jedan od glavnih investitora na Balkanu.

12:00 - Ministri finansija u evrogrupi očekuju da će na sutrašnjem sastanku dobiti nove reformske predloge grčke vlade, navodi se u saopštenju evrogrupe, objavljenom dan nakon što su Grci na referendumu odbacili uslove kreditora zahtevane za isplatu dalje pomoći Atini.

"Evrogrupa će raspravljati o situaciji posle referenduma u Grčkoj, koji je održan 5. jula. Ministri očekuju nove predloge grčkih vlasti", navodi se u saopštenju evrogrupe, a prenosi agencija Frans pres.

Dmitrij Peskov (Foto: Printscreen YouTube)

11.49 - Rusija se nada da će Grčka što pre postići sporazum s međunarodnim kreditorima, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Želimo da naši grčki partneri što pre postignu neophodne kompromise s kreditorima i da donesu odluke koje će na najbolji naćin omogućiti postizanje ekonomske i socijalne stabilnosti u zemlji", rekao je on.

Rusija poštuje ishod referenduma i očekuje da Atina formuliše pitanja finansijske pomoći Grčkoj.

11:30 - Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u nedelju da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula.

http://www.youtube.com/watch?v=YvTMS_RnpcY

09:38 - Francuski ministar finansija Mišel Sapen upozorio je danas Evropsku centralnu banku (ECB) da ne smanjuje sredstva za likvidnost grčkih banaka, jer su od ključnog značaja za opstanak grčke privrede.

"Obim sredstava koje obezbeđuje ECB kroz Hitni fond za očuvanje likvidnosti (ELA) ne može biti smanjen", rekao je Sapen, uoči današnjeg sastanka ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

09:38 - Na grčkoj vladi je da iznese nove, ozbiljne predloge posle referenduma na kojem su Grci odbacili predloge stranih poverilaca za finansijsko spasavanje zemlje, poručili su danas francuski ministri finansija Mišel Sapen i evropskih pitanja Arlem Dezir. Obojica ministara smatraju da pregovore treba brzo nastaviti.

Mišel Sapen i Janis Varufakis (Foto: Reuters)
Mišel Sapen i Janis Varufakis (Foto: Reuters)

09:27 - Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zameni Janisa Varufakisa, javio je Rojters. Novi grčki ministar finansija umesto Varufakisa, koji je jutros podneo ostavku na tu funkciju, biće imenovan posle sastanka političkih lidera koji treba da počne danas u 10,00 časova, rekao je portparol vlade u Atini.

Jorgos Statakis (Foto: Wikipedia)
Jorgos Statakis (Foto: Wikipedia)

09:18 - Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je u nedelju, u razgovoru sa premijerom Aleksisom Ciprasom, da će Grčka ostati ostati u evrozoni i da je Evropa nešto o čemu se ne može pregovarati. Pavlopulos se složio sa Ciprasovom izjavom o okončanju "davljenja privrede" i najavio da će grčki predlozi biti realni i logični i da će ona biti u poziciji da odmah uspostavi smislene pregovore i pronađe pouzdan i častan kompromis za dobro Evrope.

"Kreditori moraju shvatiti da Evropa radije prolazi kroz kompromis nego kroz podele", rekao je grčki predsednik i sazvao Savet političkih lidera.

09:00 - Grčki ministar finansija Janis Varufakis objavio je jutros na svom blogu da podnosi ostavku na tu funkciju.

"'Kao svaka bitka za demokratska prava tako je i odbijanje ultimatuma Evrogrupe došlo sa velikom cenom. Zato je ključno da veliki kapital koji je stavljen na našu vladu u vidu glasa NE pretvorimo u DA za najbolje rešenje - u dogovor koji garantuje restrukturiranje duga, redistribuciju u korist potrebitih i prave reforme", napisao je Varufakis na svom blogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track