DEVOJČICE PROŽIVELE HOROR: Oko 50 žena tvrdi da je silovano i zlostavljano u podrumu ove škole
Foto: Škola Za Obuku Devojčica U Paramati

Pravda kasni, ali će stići

DEVOJČICE PROŽIVELE HOROR: Oko 50 žena tvrdi da je silovano i zlostavljano u podrumu ove škole

Planeta -
Istraga je fokusirana na dvojicu od tri bivša menadžera škole koji su i dale živi, a reč je o Frenku Valentajnu, koji živi u Brizbejnu, i Noelu Grinveju, koji živi u Sidneju

O silovanjima i seksualnom zlostavljanju kome su pre 55 godina bile izložene u nekadašnjoj školi za problematične devojčice u Paramati (Sidnej) progovorilo je skoro 50 žena. Škola je radila od 1887. do 1973. godine.

Istražitelji su u protekle tri godine primili više od 40 prijava seksualnog zlostavljanja u “Školi za obuku devojčica u Paramati” između 1961. i 1973. godine.

Specijalna grupa agenata pod nazivom “Bilvo” analizira prijave. Istraga je fokusirana na dvojicu od tri bivša menadžera škole koji su i dale živi, a reč je o Frenku Valentajnu, koji živi u Brizbejnu, i Noelu Grinveju, koji živi u Sidneju.

Tokom saslušanja pred Kraljevskom komisijom, obojica su imenovani kao “osobe od interesa”.

Policija je uputila poziv svedocima i bivšim članovima osoblja škole da iznesu sve što znaju o ovom slučaju, a u okviru 44 naloga za pretres zaplenjeno je na hiljadu istorijskih dokumenata.

Valentajn i Grinvej negiraju otpužbe i izjavili su da neče svedočiti pred Kraljevskom komisijom.

Svojevremeno niko nije prijavio Valentajna zbog seksualnog napada. Ipak, dve žene su pred Komisijom izjavile da ih je silovao, a jedna od njih kaže da se to desilo u ozloglašenoj tamnici, sa zidovima debljine jednog metra.

Knjigu pod nazivom "Nepoželjno dete" napisala je žena koja je sa 16 godina ovde boravila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track