VAŠINGTON PORUČUJE EU: Puštanje Grčke niz vodu geopolitička greška
Foto: Wikipedia

Glas podrške

VAŠINGTON PORUČUJE EU: Puštanje Grčke niz vodu geopolitička greška

Planeta -
Administracija američkog predsednika Baraka Obame upozorila je danas Evropu da bi dozvoljavanje finansijskog i ekonomskog kolapsa Grčke bila geopolitička greška

VAŠINGTON - Američki ministar finansija Džejkob Lu izjavio je da je u stalnom kontaktu sa evropskim zvaničnicima, sa kojima razgovara o grčkoj dužničkoj krizi koja preti da Atinu izbaci iz evorozne i dodatno oteža život narodu Grčke, prenosi Rojters.

"Biće mnogo nepoznanica ako rezultat svih ovih pregovora bude kolaps Grčke. Mislim da je put u nepoznato rizik za evropsku i globalnu ekonomiju. Mislim da bi to bila geopolitička greška", rekao je on.

Grčkoj je potrebna restruktura duga i održiv reformski plan, rekao je Lu, dodajući da kreditori treba Atinu da izvedu na put održivog javnog duga i privrednog rasta.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard nagovestila da je izvestan otpis dela grčkog duga neophodan, ali Nemačka, najveći kreditor u Evropi, snažno se protivi toj ideji. Lu je podržao stav MMF-a, navodeći da grčki dug trenutno nije održiv.

Ministar je takođe poručio da SAD pomno prate situaciju u Kini, čije berze beleže snažne turbulencije, kao i da se nada da one neće ugroziti kineske ekonomske reforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track