Brejvik planirao da ubije celu vladu i sve na Utoji
Foto: REUTERS

Brejvik planirao da ubije celu vladu i sve na Utoji

Planeta -
Za norvešku javnu televiziju NRK Brejvik rekao da je "najatraktivnija meta u celoj Norveškoj"

OSLO - Anders Bering Brejvik izjavio je danas da je planirao da ubije čitavu norvešku vladu, da žali što nije ubio sve na ostrvu Utoja, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave i postavljanju tog snimka na Internet, po uzoru na Al Kaidu.

Brejviku se pred sudom u Oslu sudi zbog toga što je 22. jula prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom na obližnjem ostrvu Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera."Cilj napada na zgradu vlade... bio je da se ubije čitava norveška vlada, uključujući premijera (Jensa Stoltenberga)... i svi u zgradi", izjavio je Brejvik (33), četvrtog dana suđenja, prenele su agencije.

On je priznao da je prvobitno planirao da u Oslu aktivira tri automobila bombe. Među potencijalnim metama bili su vladina četvrt, sedište Laburističke partije i kraljevska palata, ali ne i sama kraljevska porodica, kazao je on i dodao da je razmišljao i o napadu na parlament, dnevnik "Aftenposten", konferenciju novinara i kongres laburista, javio je Bi-Bi-Si.

Za norvešku javnu televiziju NRK rekao je da je "najatraktivnija meta u celoj Norveškoj". Brejvik je kazao da je odustao od trostrukog bombaškog napada pošto je to bilo previše komplikovano i da je odlučio da se koncentriše na jednu bombu i automatsko oružje."Nisam nameravao da se predam pre nego što sprovedem u delo plan. To je bila samoubilačka misija, a verovatnoća da ću preživeti bila je jednaka nuli", dodao je on.Brejvik je kazao i da je za napad na kongres laburista nabavio "biološko oružje", ali da je odustao od toga da ga upotrebi jer "nije imao podršku". Posle eksplozije bombe ispred zgrade vlade, Brejvik je, obučen u policijsku uniformu, bez ikakvih problema stigao na Utoju, gde je bilo ukupno 569 ljudi, među kojima je trebalo da bude i bivša premijerka Gro Harlem Bruntland.

Masakr na ostrvu je počinio iz automatske puške i pištolja, kojima je dao nazive po likovima iz norveške mitologije. Mada je Bruntlandova bila njegova glavna meta, Brejvik je istakao da mu je cilj bio da ubije sve na ostrvu. On je izrazio žaljenje što je ubio samo 69 ljudi, a ne sve, i dodao da planirao da bivšu premijerku veže lisicama i da joj potom odrubi glavu bajonetom, a čitav postupak da snimi kamerom mobilnog telefona.Taj snimak bi, uz poruku, postavio kasnije na Internet. "Odrubljivanje glave? To je strategija Al Kaide i predstavlja moćno psihološko oružje", rekao je on, istakavši da je taj metod u prošlosti korišćen i u Evropi. "Stojim iza onoga što sam uradio na Utoji i, da mogu, ponovo bih to uradio", rekao je on.

Tokom Brejvikovog hladnokrvnog svedočenja, mnogi od prisutnih članova porodica žrtava su plakali, navele su agencije. Brejvik je objasnio da je akcije počeo da planira još 2006. godine, a u okviru priprema je proučavao i bombaški napad u Oklahomi 1995. godine, u kojem je veteran iz Zalivskog rata Timoti Mekvej ubio 168 ljudi.Prema Brejvikovim rečima, za napade se pripremao tako što se izolovao od spoljnog sveta i po 15-16 sati dnevno igrao video igrice, posebno "Modern vorfer" i "Vorld of vorkraft", što mu je pomoglo u planiranju napada i vežbanju gađanja, a 2010. godine je često išao u streljanu. Od aprila 2011. godine je počeo da uzima steroide kako bi poboljšao fizičku spremnost.

Navodeći da je želeo da spase Norvešku i Evropu od multikulturalizma, Brejvik je rekao da su meta njegovog napada bile levičarske političke snage koje su, kako je naveo, izdale zemlju otvorivši je za imigrante. Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track