SVAĐA U EVROPI ZBOG CIPRASA: Grci izlaze iz evrozone na 5 godina?
Foto: Reuters

EU oštro podeljena zbog reformi

SVAĐA U EVROPI ZBOG CIPRASA: Grci izlaze iz evrozone na 5 godina?

Planeta -
RIGOROZNI. Najvažnija valuta je poverenje, a to je već izgubljeno. Neće biti dogovora po svaku cenu, naglasila Angela Merkel i predložila da se Grčka vrati na drahmu na određeno vreme

ATINA - Grčka kriza ponovo je dostigla vrhunac u subotu, kada predstavnici 19 zemalja članica evrozone nisu uspeli da se dogovore o tome da li da tu zemlju isključe iz svog društva, oduzmu joj pravo da koristi evro i nateraju je da vrati drahmu ili je pak zadrže u svojim redovima.Zbog tog pitanja u Briselu se vodila oštra polemika iako je grčki premijer Aleksis Cipras podneo novi paket reformi i pristao na gotovo sve zahteve međunarodnih kreditora u zamenu za novih 53,5 milijardi evra trećeg paketa pomoći. Reformama i merama štednje se, podsetimo, od dolaska na vlast u februaru ove godine žestoko suprotstavljao, ali sada je, iako su građani njegove zemlje na referendumu 5. jula tome rekli „ne“, ipak prihvatio da se povinuje EU.

Iznenada promenio kurs... Aleksis Cipras
Iznenada promenio kurs... Aleksis Cipras

Stavom protiv novog sporazuma s Grčkom posebno se isticala nemačka kancelarka Angela Merkel, naglasivši da je izgubila poverenje u vlasti te zemlje. Ona je čak predložila da Grčka izađe iz evrozone na period od pet godina kako bi uspela da restruktuiše svoj dug od 323 milijarde evra.- Najvažnija valuta je poverenje, a to je već izgubljeno. Neće biti dogovora po svaku cenu - naglasila je ona i zatražila još oštrije reforme nego što je Cipras predstavio planom.Međutim, na strani Grčke čvrsto stoje Francuska i Italija - dve zemlje čije vlade veruju da će podneti ogromne gubitke ako Grčka, kao njihov veliki dužnik, izađe iz evrozone.- Nema privremenog izlaska. Ali ako izađe, to bi značilo da Evropa ide unazad, a ja to ne želim - istakao je Oland.Povodom izostanka dogovora juče se oglasio i Cipras.- Spreman sam na bilo kakav kompromis - rekao je on.Inače, zbog tako oštrih neslaganja predsednik Evropskog saveta Donald Tusk otkazao je zasedanje lidera EU, a vanredna sednica biće održana danas.

STRAŠNOGOLDMAN SAKS KRIO DUG GRKA I UVUKAO IH U KRIZU: Investicionoj banci preti milionska tužba!Tu uglednu instituciju može da tuži upravo zvanična Atina, što je njenoj vladi i savetovao Džaber Džordž Džabur, bivši bankar u Goldman SaksuMeđunarodnoj investicionoj banci iz Amerike Goldman Saks preti tužba vredna stotine miliona dolara jer je Grčkoj navodno pomagala da uđe u evrozonu tako što je skrivala stvarno stanje njenih finansija od ostalih članica Evropske unije. Tu uglednu instituciju može da tuži upravo zvanična Atina, što je njenoj vladi i savetovao Džaber Džordž Džabur, bivši bankar u Goldman Saksu, otkriva britanski Indipendent. Džabur tvrdi da je međunarodna banka od Grčke putem mutnih dogovora izmuzla oko 450 miliona evra. Pored toga, bankarka koja je sklopila dogovor između Goldmana i tadašnjih grčkih vlasti Antigona Ludijadis navodno je za taj unosan posao dobila čak deset miliona evra.Goldman je, prema tvrdnjama Džabura, za Grčku skrivao stvarno stanje finansija tako što je naizgled umanjio dug te zemlje menjanjem obveznica u dolarima i jenima za obveznice u evrima. Time je oko dva odsto duga privremeno „nestalo“ iz evidencije.- Samo zahvaljujući veštom knjigovodstvu Goldman Saksa Grci su i uspeli da ispune kriterijume ugovora iz Mastrihta. To im je omogućilo da uđu u evrozonu. A kada je evro postao službena valuta Grčke, tadašnjim vlastima je to omogućilo da pozajmljuju novac po znatno povoljnijim kamatama - objasnio je Džabur i podsetio da su takvi potezi godinama bili uobičajeni među manjim državama na putu prema evrozoni, sve dok Evrostat nije 2008. zabranio slične transakcije.

Spas iz MoskveRUSI PRISKAČU U POMOĆ I ŠALJU ENERGENTERusija razmatra mogućnost direktnih isporuka energenata u Grčku kako bi pomogla oporavak njene privrede, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.- Ruska Federacija namerava da podrži oporavak grčke privrede kroz povećanu saradnju u energetskom sektoru. Zato razmatramo mogućnost organizovanja direktne isporuke energenata grčkoj državi u bliskoj budućnosti. Sada radimo na tome i nadamo se da ćemo postići dogovor u roku od nekoliko nedelja - istakao je Novak.

PodeljeniDušan Mramor, slovenački ministar finansija: OBA PLANA NOSE POSLEDICERazgovori među ministrima su krajnje teški jer oba plana nose veoma krupne posledice, geostrateške i druge.Aleksander Štub, finski ministar finansija:NOVA POMOĆ NIJE MOGUĆAMoja zemlja, kao i polovina članica evrozone, ne veruje da je moguće Grčkoj odobriti novi plan pomoći, posebno imajući u vidu stavove iz EvrogrupeMateo Renci, italijanski premijer: DOSTA JE PONIŽAVANJA ATINESada zdrav razum mora da prevlada i sporazum mora biti postignut. Italija ne želi da Grčka izađe iz evra. Dosta je ponižavanja Atine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track