(VIDEO) IRANU UKIDAJU SANKCIJE: Postignut sporazum o nuklearnom programu Teherana
Foto: Reuters

Veliki uspeh

(VIDEO) IRANU UKIDAJU SANKCIJE: Postignut sporazum o nuklearnom programu Teherana

Planeta -
Iran je prihvatio "povratni mehanizam", prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen

BEČ - Iran i šest svetskih sila postigli su istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani iranski diplomata.

Kako navode zapadne diplomate, prema finalnom sporazumu Iran je prihvatio "povratni mehanizam", prema kome neke od sankcija mogu da budu ponovo uvedene u roku od 65 dana, ukoliko sporazum bude prekršen. Embargo Ujedinjenih nacija na oružje ostaće na snazi pet godina, a zabrana kupovine raketne tehnologije ostaće na snazi osam godina.

"Naporan rad se isplatio i postigli smo sporazum. Neka Bog blagosovi naš narod", izjavio je Rojtersu iranski diplomata koji nije želeo da bude imenovan. Kako je prenela brianska novinska agencija, još jedan iranski diplomata je potvrdio da je sporazum postignut.

Ministri spoljnih poslova Irana i šest sila održaće konferenciju za novinare u centru UN u Beču, rekla je portparolka Evropske unije. Zarif i šefica evropske diplomatije Fedrika Mogerini trebalo bi da pročitaju zajedničko saopštenje, navele su diplomate.

Nuklearni pregovori Irana sa Rusijom, SAD, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

http://www.youtube.com/watch?v=MxldEPIMsjU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track