JOŠ JAČE I VEĆE POMORSKE SNAGE: Stiže šest novih podmornica za rusku Crnomorsku flotu
Foto: Printscreen Yt

Modernizacija vojske

JOŠ JAČE I VEĆE POMORSKE SNAGE: Stiže šest novih podmornica za rusku Crnomorsku flotu

Planeta -
Rusija stvara brže, tiše i modernije podmorničke snage, kaže glavni komandant ruske mornarice Viktor Čirkov

MOSKVA - Šest dizel-električnih podmornica tipa "Varšavljanke" iz projekta 636 pridružiće se ruskoj floti na Crnom moru i, već naredne godine, doprineti oživljavanju snaga u luci Novorosijsku, izjavio je glavni komadant ruske mornarice Viktor Čirkov.

"Proizvodnja serije od šest dizel-električnih podmornica iz projekta 636 za Crnomorsku flotu je pod stalnim nadzorom glavnog štaba ratne mornarice", istakao je Čirkov za Itar-Tass. Prema njegovim rečima, podmornica "Krasnodar" će do kraja godine biti isporučena mornarici, dok će podmornice "Kolpino" i "Veliki Novgorod" ojačati Crnomorsku flotu tek do kraja naredne godine jer se još uvek nalaze u fazi izgradnje.

"Novorosijsk" je pušten u vodu 2014. (Foto: Printscreen YouTube)
"Novorosijsk" je pušten u vodu 2014. (Foto: Printscreen YouTube)

Ruska mornarica je 2014. godine već dobila dizel-elektčne podmornice "Novorosijsk" i "Rostov na Donu", a nedavno i podmornicu "Stari sokol".

"Sa dolaskom tih podmornica u Novorosijsk u periodu od 2015. do 2016. godine, možemo da oživimo podmorničke snage Crnomorske flote", poručio je komadant.

Viktor Čirkov  Oživećemo podmorničke snage Crnomorske flote (Foto: Printscreen YouTube)
Viktor Čirkov Oživećemo podmorničke snage Crnomorske flote (Foto: Printscreen YouTube)

On je dodao i da će ruska Crnomorska flota, tako, raspolagati podmornicama sa kapacitetom dugog dometa i automatskog upravljanja, imaće moderni sistem naoružanja i efikasne radio-tehničke i navigacione kompekse.

Kako je rekao, izvođači radova nastoje da povećaju dubinu uranjanja, brzinu dizel i nuklearnih podmornica, smanje buku koju one proizvode, uklanja tragove i unaprede njihove jedinice za napajanje, naoružanje i elektronsku opremu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track