(VIDEO) DA SE ČOVEK NAJEŽI: Dva dana i noći seksualno roblje bežalo od Islamske države
Foto: Printscreen Yt

Strahota

(VIDEO) DA SE ČOVEK NAJEŽI: Dva dana i noći seksualno roblje bežalo od Islamske države

Planeta -
Džihadisti se zverski iživljavaju nad više od 3.000 jazidskih devojčica i devojaka, retke uspevaju da pobegnu zahvaljujući herojima koji svoje živote stavljaju na kocku

RAKA - Britanski Čenel 4 (Channel 4) snimio je potresne scene kako 34 osobe, mahom mlade žene i deca, beže u slobodu od terorista ISIL.

Džihadisti su na severu Iraka pre skoro godinu dana zarobili više od 3.000 devojčica i devojaka progonjene etničke grupe Jazidi i drže ih kao seksualno roblje. Uslovi u kojima ih drže su užasni, a zverstva koja čine nad njima su neopisiva.

Ova grupa Jazida je dva dana i noći hodala do slobode, a u dokumentarcu je prikazano njihovo opasno oslobađanje. Prvo što su želeli bilo je da čuju roditelje i jave porodicama da su živi.

Lokalni advokad Kalil al Daki organizovao je njihovo spasavanje, a u tome mu je pomogla "mreža saradnika u ISIL" i ljudi voljni da rizikuju svoj život da bi spasli druge.

Bežali su dva dana i noći (Foto: Printscreen YouTube)
Bežali su dva dana i noći (Foto: Printscreen YouTube)

"Oni lociraju mesto gde ISIL drži devojke, ulete i ugrabe ih, pa ih prenesu preko granice", zadivljen je njihovom hrabrošću Edvard Vots, reditelj dokumentarca.

Dosad je spaseno više do 500 devojčica i devojaka, ali nisu sve misije bile uspešne, nažalost. Dvojica heroja ubijena su jer su im teroristi postavili zasedu.

"Prisilili su jednu ženu da ih pozove i kaže da se nalazi u toj i toj kući i da dođu da je spasu. Rekla je da je džihadista koji je čuva izašao, što je bila laž", priča Vots. Kad su se dvojica spasilaca pojavila, džihadisti su ih zarobili i kamenovali do smrti.

http://www.youtube.com/watch?v=WSDPCKY08AI

(New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track