TOTALNA DEKRIMINALIZACIJA: Italija potpuno legalizuje marihuanu!
Foto: Profimedia

Predlog zakona pred parlamentom

TOTALNA DEKRIMINALIZACIJA: Italija potpuno legalizuje marihuanu!

Planeta -
Vlada računa da će na legalizaciji i distribuciji marihuane znatno povećati porezne prihode, a istovremeno uštedeti novac koji je do sada izdvajala za borbu protiv švercera i preprodavača kanabisa

Italija je povukla prve poteze prema potpunoj legalizaciji marihuane. Parlamentarni odbor sastavljen od predstavnika vlasti i opozicije predložio je parlamentu legalizaciju konzumacije, uzgoja, prerade i prodaje marihuane pod određenim uslovima.

Memorandum kojim se predlaže legalizacija marihuane potpisalo je čak 218 članova oba doma italijanskog parlamenta, javlja Politico.

U dva doma italijanskog parlamenta ukupno sedi nešto više od 900 zastupnika. Među onima koji podržavaju legalizaciju su zastupnici zelenih, pokret Pet zvezda, ali i Demokratska partija italijanskog premijera Matea Renzija.

"Verujemo da u Europi i Italiji ima smisla pratiti primer zemalja koje su se prve prebacile na sistem potpune legalne regulacije proizvodnje, prodaje i konzumiranja kanabisa", stoji u memorandumu koji je poslat u italijanski parlament.

Sprovedena je i anketa koja pokazuje da 60 odsto Italijana podržava legalizaciju marihuane.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dozvoliće kućni uzgoj, ali samo država će smeti da prodaje

Ukoliko se izglasa zakon o legalizaciji, Italijanima će biti dozvoljeno da marihuanu uzgajaju kod kuće, ili u tzv. "kanabis klubovima", koji će biti organizovani tako da grupa od najviše 50 ljudi može zajedno da uzgaja i deli svoje proizvode, ali ne smeju ih prodavati javnosti.

Predlogom zakona je predviđeno da posedovanje do 15 grama kanabisa ne podleže zakonskoj kazni, kao ni privatno pušenje marihuane.

Međutim, prodaja će se odvijati isključivo kroz državne trgovine. Vlada, naime, računa da će na legalizaciji i distribuciji marihuane znatno povećati porezne prihode, a istovremeno uštedeti novac koji je do sada izdvajala za borbu protiv švercera i preprodavača kanabisa.

Ukoliko parlament usvoji ovaj predlog zakona, Italija će postati prva zemlja u Europi koja će u potpunosti legalizovati marihuanu. Neke evropske zemlje, poput Španije i Portugala, dekriminalizovale su konzumaciju kanabisa, a poseban slučaj je Holandija čije vlasti tolerišu njihove poznate "coffee shopove", ali je distribucija marihuane u toj zemlji i dalje protivzakonita.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Inex.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track