OTKRIVENA NACISTIČKA LABORATORIJA: August Hirt u teglama čuvao organe žrtava!
Foto: Printskrin, Profimedia

70 godina posle rata

OTKRIVENA NACISTIČKA LABORATORIJA: August Hirt u teglama čuvao organe žrtava!

Planeta -
August Hirt je vršio eksperimente nad 86 Jevreja i zatim ih ubijao u posebnim gasnim komorama

STRAZBUR - U medicinskoj školi u Strazburu pronađene su laboratorijske epruvete i tegle u kojima je nacistički lekar August Hirt sačuvao ostatke žrtava Holokausta.

Stakleni orman u kojem su bile sakivene epruvete i tegle pronađen je zahvaljujući pismu iz 1952. godine u kojem se opisuju medicinska istraživanja nad telima ubijenih Jevreja, koje je sprovodio zloglasni profesor anatomije.

U pismu, na koje je naleteo istraživač iz Strazbura Rafael Toledano, direktorka škole za forenziku na Univerzitetu u Strazburgu Kamilie Simonin opisuje skladišta u kojima su držani uzorci tela Jevreja. Simonin u pismu pred suđenje Hirtu pita sudiju da li uzorci mogu biti od koristi, ali nije poznato da li i kako joj je on odgovorio, rekao je sadašnji direktor instituta Žoan Sebastien Raul.

Hirt je vršio eksperimente nad 86 Jevreja i ubijao ih zatim u gasnim komorama, koje su napravljene po njegovim posebnim zahtevima. Ostaci njihovih tla otkriveni su pošto su Toledano i Raul 9. jula razbili vrata muzeja forenzičkih nauka na univerzitetu i otkrili kontejner za skladištenje, teglu i epruvete koji su, kao što je opisano u pismu, posebno označeni.

"Šokirali smo se otkrivši da su te tegle i dalje tu, da u muzeju imamo predstavljene delove Jevreja, koje su ubili nacisti", rekao je Toledano. Kancelarija gradonačelnika Strazbura saopštila je da se nada da će se ostaci vratiti jevrejskoj zajednici u tom gradu kako bi mogli da sahrane svoje sunarodnike.

Hirtu je, pošto mu je u Francuskoj suđeno u odsustvu 1952. godine, izrečena smrtna kazna zbog sprovođenja eksperimenata. Francuske vlasti, međutim, tada još nisu znale da je zloglasni nacistički lekar počinio samoubistvo krajem Drugog svetskog rata, već su mislile da se krije u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track