Holandska princeza zavela Šaćirbeja zbog Dejtona

Špijunka

Holandska princeza zavela Šaćirbeja zbog Dejtona

Planeta -
Vezu sa tadašnjim šefom BiH diplomatije održavala na zahtev obaveštajne službe i izvlačila mu informacije o mirovnim pregovorima

SARAJEVO - Holandska princeza Mabel bila je agent obaveštajne službe. To u svojim memoarima tvrdi Frits Hekstra, bivši holandski obaveštajac.Sadašnja holandska princeza navodno se bavila špijunažom tokom devedesetih, u toku pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tada je,navodi agent u svojim memoarima, bila u vezi s tadašnjim šefom diplomatije BiH Muhamedom Šaćirbegovićem. S njim je kontakt navodno uspostavila na zahtev svoje obaveštajne službe, piše sarajevski Dnevni avaz.

Prema pisanju bivšeg špijuna, ona je donosila informacije iz prve ruke o pregovorima u Bosni, koje su bile od velike vrednosti obaveštajnim službama. Vezu s Šaćirbegovićem Mabel Vise Smit održavala je na zahtev BVD - holandske obaveštajne službe.Hekstra tvrdi da je Mabel bila vrbovana da radi na tajnim zadacima, još kada je bila student. Hekstra takođe tvrdi da je princeza Mabel po nalogu holandske obaveštajne službe zavela Šaćirbegovića i tako direktno preko njega imala sve informacije, tačnije planove Sarajeva u pregovorima koji su se vodili o Dejtonu.Njena saznanja bila su neprocenjiva i umnogome su formirala okvire Dejtonskog sporazuma.Da se Mabel dobro kotirala u obaveštajnoj zajednici Holandije, govori i primer kada se tražila saglasnost od obaveštajnih službi za njenu udaju za kraljičinog sina, čime je postala članica dvora i dobila titulu princeze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track