(VIDEO) AFERA PIRANSKI ZALIV MILANOVIĆ: Hrvatska se povlači iz arbitražnog sporazuma
Foto: Printscreen Yt

Skandal!

(VIDEO) AFERA PIRANSKI ZALIV MILANOVIĆ: Hrvatska se povlači iz arbitražnog sporazuma

Planeta -
Ono što se dogodilo je neodrživo, kaže premijer Hrvatske i dodaje da je arbitražni postupak kontaminiran i da Zagreb ne može ništa drugo osim da izađe iz njega

ZAGREB - Hrvatska se povlači iz arbitražnog sporazuma o Piranskom zalivu, postupak je kontaminiran, ono što se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora, upravo je rekao premijer Hrvatske Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za štampu.

http://www.youtube.com/watch?v=8dmFSIGYqJc

Premijer Zoran Milanović je danas održao konsultacije sa predstavnicima stranačkih klubova u hrvatskom parlamentu o tome da li Hrvatska treba da ostane u postupku arbitraže oko granice sa Slovenijom. Poslanici su bili jedinstveni u stavu da Hrvatska mora da izađe iz arbitražnog sporazuma.

"Sastanak je bio kratak i u saglasju. Hrvatska ne može da ostane u sporazumu o arbitraži. Mora izaći iz njega i suspendovati ga. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju sprovodi vlada i ministarstvo spoljnih poslova. Od sabora tražimo veliku podršku kako bi izašli iz sporazuma", kazao je premijer, koji nije hteo da komentariše novinarsko pitanje da li se čuo s Mirom Cerarom (premijerom Slovenije).

Milanović: Svima je neprijatno, ali ovo je neodrživo (Foto: Printscreen YouTube)
Milanović: Svima je neprijatno, ali ovo je neodrživo (Foto: Printscreen YouTube)

"Postupak je kontaminiran, ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali, po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati", kazao je on dodajući da dalje proceduru sprovode vlada i ministarstvo spoljnih poslova.

"Proglasićemo jednostranu suspenziju što se nas tiče i povući arbitra kojeg je imenovala Republika Hrvatska u Arbitražni sud. Namerno ne kažem hrvatskog arbitra, jer on tamo, kad je jednom izabran, deluje u ličnom i stručnom svojstvu."

Na pitanje da li sad ide postupak tromesečnog čekanja odgovora od Slovenije i godinu dana "pokušaja pomirenja"."Procedura je takva i držaćemo je se jer se držimo međunarodnog prava. Ali ugovor je suspendovan i tako se i ponašamo", naveo je.

"Mi smo pristali na nešto pod uslovima, a došli je do grubog kršenja ugovora, i dalje ne možemo ovako. Ne verujem da će ovo loše uticati na odnose Slovenije i Hrvatske. Članica smo Evropske unije i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo da reagujemo", kazao je Milanović i dodao da ga se ne tiče da li bi slovenački premijer trebalo da podnese ostavku i da neće da komentariše šta slovenačka strana misli.

"Arbitražni sud se nalazi u neprijatnoj situaciji, možda ni krivi ni dužni, ali nemam odgovor na pitanje kako se oni osećaju. Cela situacija je neprijatna, neprijatna je i nama, ali ovo je neodrživo", nastavio je Milanović.

Na novinarsko pitanje šta misli o tome što u Sloveniji pokušavaju da celu aferu predstave kao špijunsku, on je odgovorio:

"Ne znam da li je stav o špijunaži stav slovenačke vlade, ali to neću da komentarišem."

"Ovde nema mesta za likovanje. Mi i dalje nemamo rešene granice i nećemo ga imati još neko vreme. Nemamo rešeno pitanje granica ni s Bosnom i Hercegovinom, sa Srbijom. Nemamo ugovor o granici. Nemamo taj ugovor ni sa Crnom Gorom. To mene brine kao hrvatskog premijera", produžio je Milanović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu slovenačkog premijera da Hrvatska ne može jednostarno da izađe iz arbitražnog sporazuma, on je kratko rekao:

"Može i hoće."

"Presedana nema, nikad se ništa ovako nije dogodilo u istoriji arbitražnog sudstva između suverenih država, zato ne može da se kaže šta će biti sutra, ali sigurno neće biti velikih neprijateljstava između Slovenije i Hrvatske", zaključio je on i dodao da dve zemlje imaju velikog razloga da sarađuju.

Hrvatski Večernji list citirao je Kurir
Hrvatski Večernji list citirao je Kurir

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track