JOŠ JEDNO NJET: Rusija stavila veto na osnivanje suda o MH17
Foto: AP

Nije prošla rezolucija

JOŠ JEDNO NJET: Rusija stavila veto na osnivanje suda o MH17

Planeta -
Vitalij Čurkin pitao kolege na osnovu čega bi garantovali nepristrasnost istrage i kako bi ona odoletla agresivnoj propagandi medija

NJUJORK - Rusija je u sredu uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za obaranje aviona "Malezija erlajnza" na letu MH17, koji je pogođen 17. jula prošle godine iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Od ukupno 15 članova Saveta bezbednosti, 11 je glasalo za rezoluciju, koju su sačinili Malezija, Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina, javio je AFP. Rusija je iskoristila pravo veta, a od glasanja su se uzdržali Kina, Angola i Venecuela.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je posle glasanja upitao na osnovu čega se garantuje da će takva istraga suda biti nepristrasna i kako će istraga odoleti agresivnoj propagandi medija, naveo je AFP.

Ranije u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti. U saopštenju Kremlja se navodi kako je Putin rekao da osnivanje suda "nije prikladno", pošto Rusija i dalje ima mnogo pitanja u vezi istrage kojoj je imala ograničen pristup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track