Virus ubica napada decu

Panika u Vijetnamu

Virus ubica napada decu

Planeta -
Misteriozna bolest usmrtila 19 mališana mlađih od tri godine, Hanoj traži pomoć SZO i Crvenog krsta jer ne može da se izbori s epidemijom

HANOJ - Opaka zaraza kosi najmlađe.Misteriozni neizlečivi virus koji u 80 odsto slučajeva napada decu mlađu od tri godine usmrtio je čak 19 mališana u Vijetnamu od početka ove godine. Najmanje 170 dece nalazi u bolnici na lečenju, a desetoro je u kritičnom stanju. Crveni krst u Vijetnamu saopštio je da je trenutno zaraženo oko 28.000 dece i mladih, što je deset puta više nego prošle godine u ovo vreme!Situacija je postala alarmantna nakon što je za samo deset dana, od 27. marta do 5. aprila, umrlo osam osoba, a 68 ih je obolelo.Lekare zbunjuje to što se 29 izlečenih vijetnamskih pacijenata ponovo zarazilo pošto postojeća terapija nije u potpunosti delotvorna.Prema navodima stručnjaka, simptomi su u početku neprimetni, a pacijenti se javljaju tek u poodmaklom stadijumu bolesti. Oni dolaze sa visokom temperaturom, gubitkom apetita i osipom na dlanovima i stopalima. Lekari su zato misterioznu bolest nazvali „zaraza ruku, stopala i usta“. Ako se bolest ne otkrije u ranoj fazi i lečenje ne počne na vreme, obolelom otkazuje najpre jetra, a zatim i drugi vitalni organi, posle čega nastupa smrt. Zaraza se prenosi pljuvačkom, tečnošću iz plikova na rukama i nogama, i preko stolice obolelog.Vijetnamske vlasti pozvale su u pomoć stručnjake Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi otkrili uzrok zaraze.Nepoznato oboljenje prvi put je primećeno u aprilu prošle godine. Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, 2011. godine u Vijetnamu je 110.000 dece zaraženo misterioznim virusom, a 169 ih je umrlo. Broj obolelih počeo je da opada od oktobra prošle godine, međutim, nova epidemija javila se prošlog meseca.

Širi se po AzijiCrveni krst navodi da se misteriozna zaraza iz Vijetnama prenela i u Japan, Singapur, Južnu Koreju, Tajland i Tajvan. U tim zemljama zabeleženo je nekoliko stotina obolelih od zaraze ruku, stopala i usta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track