(VIDEO) NAJELITNIJE VOJNE JEDINICE: Niko ne zna za njih, a rešavaju najgore krize!
Foto: Printscreen Yt

Vojska u senci

(VIDEO) NAJELITNIJE VOJNE JEDINICE: Niko ne zna za njih, a rešavaju najgore krize!

Planeta -
Tajnost je njihovo najmoćnije oružje; ako se i sazna za poneku njihovu akciju, to je obično posle nekoliko decenija

BEOGRAD - Vojska gotovo svake države ima i svoje specijalne jedinice koje drži u tajnosti i nerado priznaje njihovo postojanje, a baš one su te koje rešavaju najosetljivije krize i najopasnije poslove.

Zahvaljujući tim tajnim vojskama ratovi se dobijaju ili gube, i zato su ih kroz istoriju vlade čuvale i od svoje javnosti, a kamoli od očuju sveta. Za njihove misije niko ne zna - ili bar ne zna po nekoliko decenija, dok ne procure.

Udarna jedinica 88/Crna radna grupa

Ne zna se da li je reč o jednoj ili dve različite jedinice, kao ni da li su još aktivne. U medijima su se pojavljivala oba naziva, a uvek su se upotrebljavala za jedinice koje su izvodile akcije protiv terorističkih organizacija u Iraku i Avganistanu. Navodno su sastavljene od najboljih ljudi elitnih američkih Foka (SEAL), Tima 6 (Team 6), odreda Delta (Delta Force) i britanskog SAS-a.

Oko njih je nastala kontroverza zbog navodnih ilegalnih delovanja u Siriji. Spekuliše se da se jedinica opet vratila u akciju, ako je uopšte i bila suspendovana. Navodno sada učestvuju u operacijama protiv Islamske države.

Probna eskadrila 6493/Probna grupa 6494

Ove vazduhoplovne snage postojale su od 1958. do 1986. godine, a zadatak im je bio da hvataju takozvane "zvezde padalice", odnosne filmske rolne koje su padobranima padale s prvih američkih špijunskih satelita, a na kojima su bili snimci Sovjetskog Saveza. To su bili sateliti iz programa "Korona" i tajno su snimali SSSR iz orbite.

Piloti pokušavali kukama da uhvate rolne u vazduhu. Ono što bi im promaklo tražila bi Obalska straža. Za 27 godina sakupili su 40.000 rolni.

http://www.youtube.com/watch?v=59fL6ej_B-I

Odred Delta

Kao i mnoge druge jedinice, i oni su više puta menjali ime. Delta je osnovana krajem 1977. kao elitna grupa za borbu protiv terorizma. Za njih se saznalo 1980, kad im je propala akcija spasavanja američkih talaca u Iranu za vreme studentskih protesta, koja se vodila pod šifrovanim imenom "Orlove kandže".

Delta je imala važnu ulogu u nizu borbi - od invazije Panamu do oba Zalivska rata i hapšenja Osame Bin Ladena, tada najtraženijeg teroriste na svetu. Jedinica je i dalje aktivna, a mnoge njezine misije su državna tajna.

http://www.youtube.com/watch?v=7UsdNfxiXrI

SEAL tim 6/DEVGRU

Ova jedinica specijalizova se za terorizam i to u području izviđanja, spasavanja talaca i misijama bliske zaštite. Posle napada na kule blizankinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 11. septembra 2001, povećani su im i budžet i odgovornost.

Foke sada imaju više od 1.800 vojnika, uključujući žene. Neke od njihovih najpoznatijih akcija su hvatanje šefa Al Kaide Bin Ladena i spasavanje kapetana Filipsa iz ruku somalijskih gusara. U borbenim su operacijama od 1981. godine.

Vojna jedinica 7781/39, specijalna jedinica operativnog odreda

I ovaj tim zelenih beretki promenio je ime više puta tokom svoje istorije. Operisali su u Berlinu od 1956. do 1984. godine. Zadatak im je bio da čuvaju Zapadni Berlin od upada komunista, ali i da pripreme otpor u slučaju invazije s istočne strane.

Obučeni su kao klasični špijuni, a upotrebljavali su spravice iz arsenala Džejmsa Bonda, kao što su upaljači za cigarete iz kojih se puca kao iz pištolja ili eksploziv C 4.

OSS

Skraćenica za Službu za strateške usluge (Office of Strategic Services), koji je osnovan 1942. godine s vrlo širokom misijom prikupljanja i analiziranja strateških informacija i vođenja "specijalnih operacija koje nisu dodeljene drugim agencijama". Vremenom su evoluirali u CIA

S obzirom na to da za vreme Drugog svetskog rata nije bilo mnogo takvih agencija, OSS je imala pune ruke posla. Pod vođstvom pukovnika Vilijama Donovana, zvanog Divlji Bil, ova mala agencija sprovodila je racije, švercovala oružje i špijune, podržavala grupe otpora i špijunirala. Oni su prvi u američkoj istoriji u svojim redovima imali komandose za "more, vazduh i kopno".

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja