POLJSKA IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Andžej Duda položio zakletvu
Foto: Reuters

Svečanost u Varšavi

POLJSKA IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Andžej Duda položio zakletvu

Planeta -
On je konzervativac rođen u Krakovu, doktor prava i bivši član opozicione Partije prava i pravde

VARŠAVA - Konzervativac Andžej Duda položio je danas zakletvu kao novi predsednik Poljske, čime je i zvanično preuzeo dužnost šefa države posle pobede na izborima u maju, na kojima je pobedio Bronjislava Komorovskog.

Duda (43) je zakletvu položio pred poslanicima i senatorima Nacionalne skupštine, poručivši da će, po pitanju spoljne politike, insistirati na većem prisustvu NATO u Poljskoj i pokrenuti pitanje položaja njegove zemlje u EU.

Prva mu je čestitala supruga Agata, koja je stajala kraj njega dok je polagao zakletvu (Foto: Reuters)
Prva mu je čestitala supruga Agata, koja je stajala kraj njega dok je polagao zakletvu (Foto: Reuters)

On veruje da je Poljsko potrebno jačanje sopstvenih bezbednosnih garancija, kao i usklađivanje spoljne politike, ali ne i revolucija. Obećao je i da će smanjiti starosnu granicu za odlazak u penziju i obraćati pažnju na potrebe neprivilegovanih.

Među prisutnima upadljivo nije bilo predsednika Saveta Evropske unije Donalda Tuska. Tusk je navodno rekao da ga Duda nije pozvao, što svedoči o njihovim zategnutim odnosima.

Pobeda Dude, bivšeg člana opozicione Partije prava i pravde, u drugom krugu predsedničkih izbora bila je iznenađenje, podsetila je agencija AP, dodajući da je to bilo i upozorenje vladajućoj koaliciji da bi mogla da izgubi na predstojećim opštim izborima u oktobru.

U Poljskoj premijer ima najveća ovlašćenja, ali je predsednik šef oružanih snaga, donosi odluke u vezi sa spoljnom politikom, a ima i pravo da uloži veto na predložene zakone.

Duda je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora sa osvojenih 51,55 odsto glasova, dok je Komorovski imao 48,45 odsto glasova.

Trijumf Dude je bila i prva veća pobeda na izborima u poslednjih skoro 10 godina za opozicionu Stranku prava i pravde, koja ga je kandidovala. Duda je rođen u porodici akademika u Krakovu, gde je diplomirao pravo, a potom i stekao doktorat na Jagelonskom univerzitetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track