Najnovije vesti

KAO DA JE VIDEO: Fidel Kastro još 1973. izrekao proročanstvo koje se tek sad obistinilo
Foto: Profimedia

Ostvarilo se

KAO DA JE VIDEO: Fidel Kastro još 1973. izrekao proročanstvo koje se tek sad obistinilo

Planeta
00:00h
Ikona kubanske revolucije predvidela je ovo u razgovoru s australijskim novinarem, a njegove reči proširile su se kao anegdota

BEOGRAD - Svetskim društvenim mrežama kruži sledeća anegdota: Če Gevara pita Fidela Kastra: "Kada će da ukinu ovu prokletu blokadu?", a ovaj mu odgovara: "Kada predsednik SAD bude crnac i papa Južnoamerikanac“

Ovakav odgovor je kubanski lider navodno dao 1973. godine, ali ne svom argentinskom saborcu, već australijskom novinaru koji je na Kubi boravio pod lažnim identitetom britanskog novinara Brajana Dejvisa.To je argentinski pisac i novinar Pedro Horhe Solans čuo od taksiste na Kubi, Eduarda de la Tore, i ubacio u reportažu koja je objavljena u martu 2015. godine u listu El diario de Karlos Paz.

Tekst je u prvo vreme prošao nezapaženo, da bi potom dostigao svetsku slavu pošto ga je u aprilu i maju preuzelo više kubanskih sajtova. Solans objašnjava da je njegov sagovornik sin prevodioca i šofera koji je radio sa dopisnicima koji su iz čitavog sveta stizali u Havanu. U oktobru 1973. godine bio je u vezi sa Nilom Brajanom Dejvidom, novinarom koji je u to vreme izveštavao iz Vijetnama i koji je došao u Havanu kako bi snimao dokumentarne filmove.

Eduardo de la Tore, koji je u to vreme bio student, kaže da mu je otac ispričao da je na konferenciji za novinare koju je Kastro organizovao nakon posete Vijetnamu, australijski novinar postavio pitanje na koje je kubanski lider lakonski odgovorio.

Kastrovo proročanstvo: Barak Obama je prvi crni predsednik SAD (Foto: AP)
Kastrovo proročanstvo: Barak Obama je prvi crni predsednik SAD (Foto: AP)

Da li se može verovati ovom svedočanstvu? Za sada ne postoji način da se to proveri jer ovaj susret nije zabeležen, iako je moguće da se dogodio. do njega došlo. Dejvid koji se proslavio ratnim reportažama iz Vijetnama i Kambodže umro je 1985. godine. Argentinski list se brani da je „verbalno svedočanstvo jedan od izvora koji se najviše koriste u nauci, kao i u istoriji“.

Solans tumači Kastrov odgovor kao piruetu da bi izbegao pitanje novinara koga je Havana smatrala špijunom.Anegdota o crnom predsedniku i južnoameričkom papi se prvi put pojavila na Tviteru 17. decembra 2014. godine, kada je zvanično saopšteno da će doći do diplomatskog približavanja Havane i Vašingtona.

Svetovno ime pape Franje je Horhe Mario Bergoljo, on je Argentinac (Foto: AP)
Svetovno ime pape Franje je Horhe Mario Bergoljo, on je Argentinac (Foto: AP)

Dopisnik „Los Anđeles tajmsa“ iz Brazila je preneo na engleskom "šalu" koja je kružila na brazilskim fejsbuk stranicama. Kastro je na Tviteru ubrzo proglašen vidovnjakom.

Oni koji sumnjaju u istinitost ove anegdote smatraju da je urbana legenda nastala kada je deformisan odgovor kubanskog predsednika iz juna 1977. godine u intervjuu američkom televizijskom kanalu Ej-Bi-Si njuz o normalizaciji američko-kubanskih odnosa.

"To zavisi od dobre volje obeju strana", rekao je Kastro. "Za to će biti potrebno vreme. Ne verujem da će do toga doći za vreme prvog Karterovog mandata, možda tokom drugog, između 1980. i 1984. godine.“

Što je retrospektivno ispalo kao "kad na vrbi rodi grožđe“, jer Karter nije ponovo izabran 1980. godine.

(rs.sputniknews.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...