NE SME SE PROTIV VOĐE, ČAK IAKO JE UMRO PRE 40 GODINA: Voditelj kažnjen zbog vređanja Mao Cedunga

Red mora da se zna

NE SME SE PROTIV VOĐE, ČAK IAKO JE UMRO PRE 40 GODINA: Voditelj kažnjen zbog vređanja Mao Cedunga

Planeta -
Na video snimku koji je cenzura kasnije sklonila, Bi je pevao revolucionarnu pesmu a zatim je dodao svoj komentar o Mao Cedungu između redova uz psovke i rečenicu "on nas je sve uništio

PEKING - Kineske vlasti naredile su državnoj televiziji da kazni jednu televizijsku zvezdu zbog vređanja osnivača komunističke partije Mao Cedunga. Bi Fuđian je bio voditelj emisije za talente na Centralnoj televiziji Kine u aprilu kada je snimak na kome se on ruga Mau počeo da se prepliće sa pesmom.

On je javno izvinio, a televizija ga je suspendovala. Kineski list koji se bavi disciplinskim pitanjima objavio je juče da su članovi regulatornog tela zaključili da je Bi prekršio "političku disciplinu" time što je narušio Maov ugled. Prema listu, Državna administracija za štampu, publikacije, radio, film i televiziju naredila je Centralnoj televiziji Kine da "oštro" pristupi ovom pitanju i pouči ljude unutar televizijskog sistema kako da se ponasaju.

Na video snimku koji je cenzura kasnije sklonila, Bi je pevao revolucionarnu pesmu a zatim je dodao svoj komentar o Mao Cedungu između redova uz psovke i rečenicu "on nas je sve uništio."

Mao Cedung je bio kineski političar, vojskovođa, revolucionarni vođa i državnik koji se smatra najvažnijom ličnošću u modernoj kineskoj historiji i jednom od najvažnijih ličnosti 20. veka. Preminuo je 1976. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track