ČUDNA SUDBINA: Čelnik avijacije SAD oboren u Srbiji 1999. godine

Životna priča američkog generala

ČUDNA SUDBINA: Čelnik avijacije SAD oboren u Srbiji 1999. godine

Planeta -
Drugi čovek vazduhoplovstva najpoznatiji je po tome što je pilotirao jednim od dva aviona koje je Jugoslavija srušila u NATO agresiji

VAŠINGTON - General-potpukovnik Dejvid Goldfajn, koji je prekjuče postavljen za drugog čoveka američkog ratnog vazduhoplovstva, oboren je iznad Beograda u vreme bombardovanja SR Jugoslavije 1999.- Dejvid Goldfajn, tada major, pilotirao je avionom F16CJ iznad Srbije 2. maja 1999, kao što je to već činio prethodnih meseci. Međutim, ta noć bila je drugačija. Malo posle ponoći, on se našao u malom i nezavidnom klubu: postao je drugi američki pilot u operaciji „Savezničke snage“ koji je oboren. Raketa zemlja-vazduh eksplodirala je blizu „stomaka“ njegove letelice, nedaleko od Beograda, što ga je nateralo da pusti da avion padne, a da se on, pomoću padobrana, spusti na otvoreno polje. Posle više od 16 godina postao je general sa četiri zvezdice i drugi čovek američkog vazduhoplovstva - piše Vašington post.Kako navode, Goldfajn je bio na mnogim prestižnim pozicijama u američkoj vojsci.- Između ostalog, bio je direktor zajedničkog štaba i komandant komande vazduhoplovstva tokom operacija na Bliskom istoku. Ipak, svi ga znaju uglavnom po toj jednoj ludoj noći u maju 1999, kada je padobranom sleteo na polje na Kosovu, a tim za spasavanje ga je odatle izvukao - piše list.U više intervjua koje je davao o tom događaju izražavao je zahvalnost timu za spasavanje.- Video sam protivvazdušne rakete usmerene ka avionu koji pada, pa mi je čak i mali šrapnel pogodio ruku pre nego što sam uspeo da iskočim iz aviona. Tada sam se setio svega što sam učio tokom obuke. Mesec je bio pun i morao sam da pazim da se spustim što pre. Niko ne želi da bude toliko vidljiv na nebu - ispričao je on, a piše Vašington post.Kada je pao na zemlju, udario je glavu.- Zvuk NATO aviona delovao je utešno, pa sam krenuo dalje. Prešao sam oko tri kilometra pre nego što sam našao mesto gde bi posada helikoptera kojim je pilotirao Tomas Kunkel - rekao je Goldfajn.

Ostali prijatelji... Goldfajn sa Kunkelom
Ostali prijatelji... Goldfajn sa Kunkelom

Pao i „nevidljivi“RIVALI, PA PRIJATELJIJedina druga letelica oborena u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine je „nevidljivi“ bombarder F-117, inače jedini stelt bombarder srušen u borbi, podseća Vašington post.- Pilot tog aviona Dejl Zelko, koji je preživeo pad, i Zoltan Dani, čovek koji ga je oborio raketom tog 27. marta 1999, sklopili su neobično prijateljstvo iako su tada bili na zaraćenim stranama - piše list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track