BEČKI KURIR: Mađarska kapitulirala pred krijumčarima ljudi
Foto: AP

Stanica Keleti centar šverca

BEČKI KURIR: Mađarska kapitulirala pred krijumčarima ljudi

Planeta -
Mađarska je kapitulirala pred krijumčarima ljudi, ocenjuje bečki dnevnik "Kurir" prenoseći da je Budimpešta postala centar za izbeglice koje žele na Zapad

BEČ - Ispred železničke stanice Keleti uspostavljena je teritorijalna zona, u kojoj krijumčari neometano mogu da nude svoje usluge.

"Tranzitna zona" stoji na oznakama u pasažu podzemne železnice, oznake koje su nebitne za putnike podzemne železnice, ali bitne za brojne izbeglice jer su poruka, kako prenosi "Kurir", gde mogu da se zadržavaju bez straha od kontrola.

Na podu leže brojne izbeglice, a između njih se kreću agenti organizacija krijumčara ljudi, koji nude usluge putovanja u Nemačku. Radi se o mladim Mađarima od kojih su neki, slučajno, ili zahvaljujući "poslovnom njuhu" naučili arapski.

Železnička stanica Keleti je strateški povoljna polazna tačka za nastavak putovanja ka ostatku Evrope. Na toj stanici mogu, kako navodi "Kurir", da se kupe karte za međunarodne vozove, ali je i mesto na kojem taksisti imaju štand i gde se može dogovoriti putovanje autoputem, koje košta oko 450 evra po osobi.

Prema pisanju lista, sve izbeglice koje je reporter "Kurira" upitao žele u Nemačku ili Skandinaviju, a mali broj zna za Austriju, jer mnogi tu zemlju mešaju sa Australijom. Samo jedan 28-ogodišnji Sirijac Jona zna za Austriju, jer je poreklom iz Kan Arnabaha koja je blizu Golanskoj visoravni gde su austrijski vojnici bili stacionirani više od četiri decenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja