EVROPSKA LIDERSKA MREŽA: NATO i Rusija se spremaju za rat!
Foto: Rojters

Uvežbavaju varijante sukoba

EVROPSKA LIDERSKA MREŽA: NATO i Rusija se spremaju za rat!

Planeta -
Navodne defanzivne vojne vežbe Rusije i NATO zapravo vodi dve sukobljene strane sve bliže ratu, piše u izveštaju Evropske liderske mreže.

Ova organizacija je u sredu objavila analizu aktuelne situacije u svetu u kom navodi da se NATO i Rusija igraju sa mogućnostima “onog drugog“ i da verovatno u planovima imaju rat.

“Rusija se sprema za konflikt sa NATO, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju sa Rusijom“, navodi se u analizi.

U centru pažnje našle su se dve konkretne vojne vežbe, prva koju je Rusija obavila u martu, na kojoj je učestvovalo 80.000 vojnika i ona koju je tri meseca kasnije NATO obavio na svojim istočnim granicama, sa 15.000 vojnika iz 22 države.

“Svaka strana je trenirala u regionima koji su izloženi napadima one druge strane. NATO je svoju pažnju usredsredio na zemlje Baltika, dok su u centru pažnje Moskve Arktik, Daleki sever, Kaljingrad, Krim, kao i granica sa NATO državama, Estonijom i Letonijom“, navodi se u izveštaju.

Ruske vežbe su uključivale odbranu glavnih štabova Severne flote u Murmansku, a iznad Barencovog mora ruska avijacija je izvršila bar 30 presretanja neprijateljskih vazduhoplova.

ELM kaže da su ruske ratne igre na Dalekom severu brzo prešle i na ostali deo federacije, što je dovelo do zaključka da takav način priprema može samo da znači simulaciju rata sa SAD i/ili NATO.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

“Sa druge strane, NATO je fokusiran na manevre oklopnim vozilima i korišćenje specijalnih snaga za borbu protiv aktivnosti subverzije u hipotetičkom napadu na neku od zemalja na istoku, članica NATO. Priroda ovih aktivnosti ostavlja Rusiju kao jedinog mogućeg neprijatelja“, piše u analizi.

Takođe, dodaje se da vežbe, same po sebi, povećavaju rizik od konfrontacije, naročito pošto obe strane, čak i defanzivne akcije smatraju provokativnim i pokušavaju da posmatraju aktivnosti druge strane.

Posle objave ovog izveštaja, oglasio se samo NATO, rečima da su vežbe najavljene mnogo ranije i da su otvorene za posmatranje svih zainteresovanih strana, istovremeno optuživši Rusiju da izbegava da takav tretman uspostavi kada su u pitanju njene vojne aktivnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track