DRAMATIČNE PROGNOZE ZA ZIMU: Čeka nas klimatska Godzila za samo nekoliko meseci

El ninjo

DRAMATIČNE PROGNOZE ZA ZIMU: Čeka nas klimatska Godzila za samo nekoliko meseci

Planeta -
Meterorološki poremećaji mogli bi širom sveta da prouzrokuju ekstremne suše, poplave ili požare, predviđaju stručnjaci

Zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena El Ninjo, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći deo planete za nekoliko meseci mogao bi da bude suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima, piše britanski "Dejli telegraf", pozivajući se na ugledne meteorologe.

Reč je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji bi u Velikoj Britaniji mogao da izazove ekstremno hladnu zimu, u Sjedinjenim Državama razorne oluje, u Južnoj Americi obilne padavine i posledične bujice i odrone zemlje, u južnoj Aziji sušu, a u Australiji šumske požare.

I suše su posledica klimatskih promena, Foto: Profimedia
I suše su posledica klimatskih promena, Foto: Profimedia

Klimatolog Bil Pacert, zaposlen u Nasi, kaže da ovogodišnji El Ninjo "definitivno ima šansu da postane Godzila".

"Ostvari li svoj potencijal, moglo bi biti izuzetno mnogo poplava, odrona i haosa" izjavio je Pacert.

El Ninjo je meteorološki fenomen koji se javlja svakih dve do sedam godina, a NASA s velikom pažnjom prati temperature mora na istočnom delu Tihog okeana, koje su ključni indikator ove pojave. Temperature površine okeana u relativnoj blizini Perua već su 1,9 Celzijusovih stepeni više od proseka i proteklih nekoliko meseci su u porastu. Skočile su na viši nivo nego što su bile u isto vreme 1997. godine, kada je zabeležen dosad najsnažniji i najsmrtonosniji El Ninjo.

U katastrofama širom sveta koje se povezuju s ovim fenomenom, tada je život izgubilo više od 23.000 ljudi, a nastala je šteta koja se procenjuje na 45 milijardi američkih dolara. Vetrovi koji obično duvaju s istoka prema zapadu i rashlađuju morsku površinu, "terajući"' pritom vodu prema Australiji, poslednjih meseci su u slabljenju. To utiče na mlaznu struju i pomera oluje prema istoku. Inače, El Ninjo severnim delovima Europe najčešće donosi nešto hladnije zime od uobičajenih. Stručnjaci tvrde da je El Ninjo jedan od faktora koji je izazvao ekstremne hladnoće u Velikoj Britaniji 2009. i 2010. godine, kakve pre toga nisu zabeležene decenijama, a u delovima te države izazvale su neviđeni haos, prenosi Jutarnji list.

U Centru za klimatska predviđanja Američke meteorološke službe predstojećem El Ninju su dali nadimak Brus Li, a kažu da se njegov vrhunac može očekivati ili u kasnu jesen ili u ranu zimu. Njegove posledice se, međutim, osećaju već sada. Stručnjaci ga smatraju glavnim krivcem za poplave u Čileu i veliku sušu u Indoneziji, Filipinima i Australiji. Povezuju ga i sa izrazito niskim vodostajima zbog kojih je saobraćaj kroz Panamski kanal znatno otežan. Takođe, El Ninjo se dovodi u vezu s činjenicom da je tokom 2015. zabeleženo čak pet supertajfuna na zapadnom Pacifiku. Uobičajeno je da se do ovog dela godine pojavi tek jedna takva oluja. U američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu navode da je velika verovatnoća da El Ninjo potraje sve do ranog proleća 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track