(VIDEO) AGONIJA ŽITELJA TJENCINA: Otrovani smo, bližnji su nam mrtvi, kuće izgorele, bar nam platite
Foto: Reuters

Ekološka katastrofa

(VIDEO) AGONIJA ŽITELJA TJENCINA: Otrovani smo, bližnji su nam mrtvi, kuće izgorele, bar nam platite

Planeta -
Skladište za opasne hemikalije koje je izgorelo bilo je nepropisno podignuto suviše blizu stambenog kvarta, a u njemu je držano 700 tona otrovnog sodijum-cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine
1 / 10 Foto: Reuters

TJENCIN - Oko stotinu ljudi čiji su stanovi oštećeni u jakoj eksploziji u kineskom lučkom gradu Tjencin protestovalo je zahtevajući nadoknadu štete od vlade, dok broj žrtava katastrofe raste - za sada je potvrđena pogibija 114 osoba, a još 70 se vode kao nestali.

"Mi žrtve tražimo da vlada otkupi naše kuće", "Deca se pitaju - kako možemo da odrastemo zdravi", pisalo je na transparentima koji su nosili stanovnici na protestu ispred Tianđin hotela, gde zvaničnici održavaju dnevni brifinzi o nesreći, prenela je agencija AP.

Kineska pravila zaštite na radu zahtevaju da skladišta budu najmanje 1.000 metara od stambenog dela, javnih zgrada i autoputeva, ali onlajn mapa pokazuje da je skladište "Ruejhaj međunarodna logistika" bilo na 500 metara od autoputa i vrlo blizu stambenog kompleksa, čiji su stanovnici evakuisani.

A šta su udisali i još udišu? (Foto: Reuters)

Gradski zvaničnici su sada pod velikim pritiskom da daju odgovor kako je skladištu dozvoljeno da radi na takvoj lokaciji.

Povećan je broj žrtava i prema najnovijim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje 114 ljudi, i još 70 se i dalje vode kao nestali, uključujući 64 vatrogasca i šest policajaca, potvrdio je portparol gradske vlade Gong Djianšeng na današnjoj konferenciji za novinare.

http://www.youtube.com/watch?v=Q04fV4j7A1w

U skladištu za opasne hemikalije u Tjencinu u sredu prošle nedelje je izbio požar, a zatim tokom vikenda je u tom delu grada, koji je posle nesreće blokiran, takođe zabeleženo više manjih eksplozija.

Foto: AP
Foto: AP

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju su izveli naoružani policajci, pošto je na mestu nesreće pronađena opasna materija sodijum-cijanid koja je zapaljiva u dodiru sa vodom.

Dva državna dnevna lista, Pejper i Sadern metropolis, objavili su juče da se u skladištu u kojem je došlo do eksplozija nalazilo 700 tona sodijum-cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine, kao i da vlasti žure da uklone te opasne materije.

Ova nesreća je pokrenula pitanja o tome da li se opasne hemikalije drže preblizu stambenih naselja, da li su vatrogasci dovedeni u opasnost tokom početne intervencije po pozivu o požaru.

http://www.youtube.com/watch?v=rUDL9NE-y1A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track